In urma cu cateva zile, pe ecrane a aparut o reclama la niste masini de lupta echipate cu tunuri antitanc. Vazand despre ce este vorba, nu poti sa nu te intrebi cui se adreseaza aceasta reclama. Oare o astfel de masinarie poate fi achizitionata si in leasing? "Nu. Aceste masini de lupta nu pot fi cumparate de oricine.

Societatea noastra are un contract cu MapN. Nu va pot spune cat costa o astfel de masina prin telefon. Am promovat aceasta reclama pe doua posturi tv pentru ca firma noastra trebuie sa fie cunoscuta", ne-a declarat Cristina Vladescu, consilier pentru relatii cu publicul al societatii MFA SA Mizil. Pana la urma am aflat mai multe amanunte de la Teodor Atanasiu, ministrul Apararii Nationale, care tocmai luase la puricat contractul de modernizare a masinii de lupta a infanteriei - MLI 84M. El a precizat ca acest program a fost initiat in 1995, cand la conducerea Ministerului Apararii se afla Gheorghe Tinca. in 2004, ministrul Apararii, Mircea Pascu, a extins programul realizat de SC MFA Mizil pana in 2010.

"Decizia modernizarii acestor masini de lupta a fost luata in 1995. De atunci, MapN a cheltuit 155 milioane de dolari si nu avem inca nici o masina de lupta. Dupa ce s-a luat decizia ca vor fi modernizate 175 de unitati, in octombrie 1996, pe final de mandat, ministrul Gheorghe Tinca a hotarat sa importe 150 de turele si 150 de tunuri. Au fost contactate firmele Rafael si Oerlikon, care au si incheiat un contract cu SC MFA SA Mizil. Dupa ce s-au finalizat importurile, in 2002, s-a luat decizia de a fi modernizate doar 99 unitati. Cu toate acestea, in 2003 au continuat achizitiile de tunuri si turele pentru 175 de masini de lupta. In 2004, ministrul Ioan Mircea Pascu a hotarat extinderea contractului pana in 2010. Aceste decizii au facut ca, fata de pretul estimativ de 1,9 milioane de dolari, un MLI-84 sa ajunga sa coste 3,2 milioane de dolari. In urma unor astfel de contracte, ramanem in custodie cu foarte multe componente de care nu mai avem nevoie", a declarat Teodor Atanasiu.

Ministrul Apararii Nationale a sesizat atat Corpul de Control, cat si Parchetul pentru a verifica daca a fost vorba de rea-intentie sau de un management prost. in cazul contractului MLI-84, scopul primar al programului a constat in cresterea puterii de foc (prin echiparea cu turela OWS-25R dotata cu tun KBA 25 mm stabilizat in doua planuri ce utilizeaza lovituri tip sageata 25 mm si de tip fragmentabil) si cresterea mobilitatii prin dotarea cu un nou motor. Pana de curand, prototipul MLI-84 M nici macar nu fusese omologat, dar, la numai doua saptamani dupa ce MapN a sistat platile catre SC MFA SA Mizil, masina cu seria 0 avea toate actele in regula. Anul acesta va intra in dotarea Armatei primul lot de 33 de MLI-84 modernizate, din cele 99 comandate, insa MApN ramane pe cap cu 76 de turele si tunuri. Teodor Atanasiu a sustinut ca este hotarat sa verifice si toate contractele de achizitii mai mari de 40.000 de euro incheiate fara licitatie publica asa cum prevede legislatia in vigoare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.