Statul vrea sa scape de reconstructia caselor sinistratilor prin aplicarea asigurarilor obligatorii ale locuintelor

Legea asigurarii obligatorii a locuintelor, promulgata ieri de presedinte, va putea fi aplicata efectiv din 2010, chiar daca ea intra in vigoare la 120 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Economistii cred ca statul nu va scapa de toata facturarea viitoarelor inundatii, deoarece sumele asigurate, de 20.000 de euro pentru casele trainice si de 10.000 de euro pentru celelalte, sunt prea mici pentru ridicarea unor locuinte noi.

In Romania trebuie asigurate obligatoriu 8,5 milioane de case, din care 75% sunt fabricate din caramida si beton, iar 25% din paianta si chirpici. Expertii arata ca o persoana care are deja locuinta asigurata nu va mai plati asigurare obligatorie.

Romanii vor fi obligati sa-si asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale. Legea care instituie aceasta obligativitate, promulgata ieri prin decret de presedintele Traian Basescu, va intra in vigoare dupa 120 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial.

Analistii economici si specialistii in asigurari cred ca actul normativ va putea fi aplicat insa efectiv abia in 2010 si ca el va avea un efect limitat, avand in vedere valorile mici ale sumelor asigurate, de 20.000 de euro pentru fiecare locuinta construita cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn, sau cu pereti externi din piatra ori caramida arsa, si de 10.000 de euro pentru fiecare locuinta cu pereti externi din caramida nearsa sau din materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.

Cu alte cuvinte, desi intentia statului este de a pasa companiilor de asigurare povara despagubirii sinistratilor, protejandu-si in acest mod bugetul, el nu va scapa de celebrele ajutoare pentru inundatii, deoarece sumele primite de cei afectati de la asiguratori sunt insuficiente pentru ridicarea unor locuinte noi. Chiar in legea asigurarilor obligatorii este mentionata posibilitatea ca statul sa intervina si pe viitor cu ajutoare, insa nu pentru toata lumea, ca pana acum, ci doar pentru asigurati: "Cei care nu isi vor asigura locuintele nu vor beneficia, in cazul producerii unui dezastru natural, de nici o despagubire de la bugetul de stat sau de la bugetul local".

"Evident, aceasta lege ar trebui sa scada presiunea pe bugetul de stat, prin trecerea obligatiilor despagubirii catre asiguratori. Insa, asa cum este construita legea, este indoielnic ca acest lucru va reusi. Sumele sunt mici si astfel se va cere inca interventia bugetului de stat, care va ramane in continuare un obicei", apreciaza economistul Aurelian Dochia. In plus, acelasi specialist atentioneaza ca sistemul asigurarilor obligatorii ar putea deveni functional abia la jumatatea anului viitor, pentru ca in 2010 sa functioneze efectiv.

Dochia crede ca asiguratorii ar trebui sa asigure numai casele cu toate actele in regula, nu si pe cele ridicate fara autorizatii in zonele cu risc de catastrofe, cum ar fi pe malurile raurilor sau in zonele de protectie ale lucrarilor hidrotehnice.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.