Magistratii Tribunalului Bucuresti vor decide, pe 11 noiembrie, daca Sorin Ovidiu Vantu este vionvat de fals in declaratii si uz de fals, dupa ce Judecatoria Sectorului 1 a dat un verdict in acest sens, iar Vantu a contestat decizia la Tribunal, relateaza NewsIn.

In pledoaria finala, avocatii lui Sorin Ovidiu Vantu, Viorul Ros si Danut Bugnariu, au cerut instantei achitarea acestuia de cele doua acuzatii, de fals in declaratii si uz de fals, motivand ca banii folositi pentru infiintarea Bancii pentru Investitii si Dezvoltare (BID) i-au apartinut lui Vantu.

Avocatii au mai spus ca Nicolae Popa, fost director general al grupului de firme Gelsor, a fost doar un angajat al lui Vantu, care nu a facut altceva decat sa-i administreze banii, fara sa-l imprumute vreodata.

De asemenea, avocatul Viorel Ros a precizat ca Vantu i-a spus ca, in cazul in care Popa ar fi avut banii cu care se spune ca l-ar fi imprumutat, nu ar mai fi fost angajatul lui.

Totodata, omul de afaceri a declarat, prin intermediul avocatilor, ca nu a facut nicio declaratie falsa in privinta banilor depusi pentru infiintarea BID si ca nu a "cerut, eliberat sau depus acea adeverinta la Banca Nationala".

Pe de alta parte, reprezentantul Ministerului Public i-a contrazis pe avocatii lui Vantu si a sustinut, in fata instantei, ca intre omul de afaceri si Nicolae Popa nu exista nicun mandat scris in care sa fie specificat ca banii de la FNI, care erau pe numele lui Popa, i-ar fi apartinut de fapt lui Vantu. Prin urmare, Nicolae Popa putea oricand, si poate chiar si in acest moment, sa ceara banii pe care i-a scos de la FNI si pe care Vantu i-a folosit la infiintarea BID, a adaugat procurorul.

Cu toate acestea, avocatii Bugnariu si Ros au explicat faptul ca Vantu a avut bani investiti la FNI, bani care, "in momentul constituirii BID, mi-au fost virati de la FNI, ajungand la Banca pentru Investitii si Dezvoltare". Suma la care fac referire avocatii este de 130 miliarde de lei.

La finalul pledoariei, avocatul Danut Bugnariu a adus la cunostinta instantei ca acuzatia de uz de fals s-a prescris din februarie 2007, iar procurorul care se ocupa de caz a fost de acord cu declaratia acestuia.
Cealalta acuzatie, de fals in declaratii, s-a prescris in timpul desfasurarii procesului BID la Judecatoria Sectorului 1.

La termenul trecut, instanta a trimis doua cereri, una catre Autoritatea Vamala si cealalta catre IGPR, prin care a cerut sa fie informata daca Nicolae Popa a parasit tara sau daca se afla in detentie in vreo inchisoare din Romania.

Raspunsul primit arata ca Popa nu a parasit oficial tara si nici nu se afla inchis la vreun penitenciar.

Reamintim ca Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis in judecata, fiind acuzat ca a consemnat, in declaratia referitoare la autorizarea bancii, date false despre sursa fondurilor utilizate ca participatie la capitalul social al BID.

Omul de afaceri este acuzat ca a depus o adeverinta falsa prin care atesta faptul ca sumele de bani cu care a contribuit la capitalul Bancii de Investitii si Dezvoltare provin din banii proprii investiti la FNI. Potrivit anchetatorilor, suma de 18 miliarde de lei vechi virata pentru BID i-ar fi fost pusa la dispozitie de Nicolae Popa, partenerul sau de afaceri, care ar fi rascumparat-o de la FNI.

Judecatoria Sectorului 1 l-a condamnat pe SOV, in 18 ianuarie 2007, la doi ani de inchisoare, la plata a 150.000 de lei, cheltuieli judiciare catre stat, in dosarul constituirii BID.

Tribunalul Bucuresti a decis, apoi, ca apelul lui Sorin Ovidiu Vintu impotriva sentintei Judecatoriei sa se judece in continuare la Tribunalul Bucuresti, dupa ce avocatul omului de afaceri ceruse instantei retrimiterea dosarului la Judecatoria Sectorului 1.

Omul de afaceri a fost condamnat doar pentru infractiunea de uz de fals, intrucat cealalta infractiune, de fals in declaratii, pentru care fusese inculpat initial, in dosarul BID, s-a prescris in luna decembrie 2006.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.