Agentia pentru Protectia Mediului Arad, care monitorizeaza calitatea apelor subterane din judet, in mai multe puncte de observatie, a anuntat, luni, ca panza de apa freatica este poluata in mai multe zone ale municipiului, transmite corespodnentul NewsIn

Conform unui raport al celor de la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Arad, dat publicitatii luni, unul dintre locurile unde s-a descoperit ca panza de apa freatica este poluata cu ioni de amoniu si azotati este zona fostului Combinat Chimic din localitatea Vladimirescu, situata la 5 kilometri de Arad. „La data recoltarii, 20 august, ionii de amoniu NH4+ aveau valoarea de 960 mg/l, valoare cu mult peste 0,5 mg/l, valoare maxima admisa de Legea 458/2002)“, se arata in raportul APM Arad.

Prin campaniile de recoltare si analiza a apelor freatice din jurul haldei de zgura pe platforma CET Arad s-a constatat poluarea acestora cu ioni de sodiu, cloruri, sulfati, modificari ale pH-ului, in functie de zona in care este amplasat forajul de observatie. La data recoltarii din 17 iulie, ionii clorura Cl- aveau valoarea de 345 mg/l, limita maxima admisa conform L 458/2002 fiind de 250 mg/l, iar ionii sulfat SO42 aveau valoarea 1120 mg/l limita fiind tot de 250 mg/l.

De asemenea, in zona fostelor depozite de deseuri ale municipiului Arad intreg freaticul este infestat cu substante organice, ioni amoniu si azotat, mult peste concentratia maxima admisa pentru ape potabile. „La recoltarea probelor din 23 iunie, ionii de azotat NO3 - din zona depozitului de pe str. Poetului aveau valoarea 259 mg/l, iar cei din zona depozitului de pe Campul Linistii aveau valoarea 180,44 mg/l, valoarea maxima admisa fiind de 50 mg/l“, se mai arata in raportul Agentiei pentru Protectia Mediului Arad.

In perioada calda a anului in zona sunt degajate mirosuri neplacute, iar concentratia amoniacului in aer depaseste uneori concentratia maxima admisa, mai spun cei de la APM Arad.

In vecinatatea rampei de deseuri, terenul agricol si pasunea sunt acoperite de deseuri, hartii, ambalaje, care creeaza un aspect neplacut si duc la poluarea solului. „Analizele efectuate din apa freatica recoltata din fantanile din jurul depozitului de deseuri, indica poluarea acestora cu substante organice, azotati si amoniu“, se mai mentioneaza in documentele APM Arad.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.