Mai mult de jumatate dintre romani (54,5%) considera ca nivelul coruptiei a crescut in 2008 fata de anul trecut, aproximativ acelasi procent sustinand ca Parlamentul, primariile si consiliile judetene sunt cele mai corupte institutii, potrivit unui sondaj INSOMAR, informeaza NewsIn.

Peste jumatate din romani sustin ca Parlamentul, primariile si consiliile judetene sunt in topul celor mai corupte institutii de stat, in timp ce institutia Presedintelui si Avocatul Poporului sunt vazute de cei mai multi cetateni ca fiind mai putin corupte, potrivit sondajului INSOMAR.

Comparativ cu studiul efectuat in octombrie 2007 de INSOMAR pentru Asociatia pentru Implementarea Democratiei, se observa o crestere semnificativa a perceptiilor conform carora nivelul coruptiei a crescut fata de anul precedent – 54% in 2008 fata de 30% in 2007 si, de asemenea, se remarca o scadere a increderii in eficienta institutiilor anticoruptie (17% in octombrie 2007 fata de 29% in septembrie 2008).

In cazul tuturor institutiilor testate (cu exceptia Avocatului Poporului), mai mult de jumatate din populatie considera ca acestea sunt influentate politic, fapt care demonstreaza ca perceptia populatiei cu privire la influenta politicului asupra activitatii institutiilor publice din Romania nu s-a schimbat semnificativ fata de anul anterior.

In cazul institutiilor din sfera justitiei (parchete, instante de judecata etc.), peste 40% dintre cetateni considera ca exista coruptie la nivelul acestora.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.