Autoritatile recomanda romanilor sa se vaccineze contra racelii, dupa ce, in ultima perioada, au fost inregistrati 15.300 de bolnavi de pneumonie, iar sapte persoane au decedat, a declarat astazi, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala, Adrian Streinu-Cercel.

Dintre acestea, patru decese in urma pneumoniei au fost inregistrate in judetul Prahova, iar cele mai multe imbolnaviri au fost raportate in judetul Iasi.

"Oamenii trebuie sa discute cu medicul de familie daca se simt rau, sa nu ia antibiotice, deoarece risca sa dezvolte rezistenta la virus si sa strice mantaua de bacterii saprofite care apara organismul uman", a declarat dr. Cercel, in cadrul unei emisiuni difuzate de Realitatea TV.

In plus, acesta recomanda vaccinarea antigripala nu doar pentru persoanele considerate vulnerabile (varstnici, copii, bolnavi cu afectiuni cardiologice, ale sistemului nervos central, ciroza, diabet), ci pentru intreaga populatie a tarii.

"Lumea trebuie sa inteleaga ca vaccinarea este in acest moment singura modalitate de a preveni infectiile respiratorii. Mai ales, la persoanele in varsta se pot dezvolta boli ucigatoare", a explicat directorul institutului de boli infectioase, potrivit NewsIn.

Companiile ar putea recurge la vaccinarea angajatilor


De altfel, si subsecretarul de stat pentru medicina de urgenta din cadrul Ministerului Sanatatii, Raed Arafat, a evidentiat importanta vaccinarii si a emis propunerea ca firmele sa recurga la vaccinarea angajatilor, ca sa reduca numarul de zile de concediu medical.

"Sfatuim pe toata lumea sa se vaccineze, nu doar pe cei care pot primi vaccinuri gratuite de la medicul de familie. Chiar companiile ar trebui sa se gandeasca sa cumpere vaccinuri pentru salariati, daca doresc sa acorde mai putine zile de concediu medicale in acest an. Mai ales ca vaccinurile se gasesc in farmacii la aproximativ 18 lei", a mai spus Arafat.

Seful institutului Matei Bals a precizat ca este inca timp pentru vaccinare, deoarce virusul gripal este asteptat sa intre in Romania la jumatatea lunii decembrie, iar "organismul celor care se vaccineaza are timp sa dezvolte anticorpii necesari pentru a lupta cu virusurile gripale Florida si Brisbane".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.