Criza economica internationala are efecte si in Romania. Potrivit ministrului Muncii, Mariana Campeanu, companiile straine din Romania vor trimite in somaj tehnic peste 6.000 de oameni, informeaza Realitatea TV.

Sindicatele spun insa ca cifra este mult mai mare - in aceasta situatie ar fi peste 18.000 de salariati. Judetele din Moldova si vestul tarii sunt cele mai afectate.

"Situatia devine ingrijoratoare, de aceea trebuie sa fim responsabili si sa amanam majorarea salariilor pentru profesori", a spus Campeanu, intr-o emisiune difuzata de Realitatea TV.

"Avem cum sa absorbim disponibilizarile anuntate", a adaugat ministrul, argumentand ca in Romania se manifesta o acuta lipsa de forta de munca in unele domenii.

Campeanu a mentionat ca ministerul are o strategie pentru acesti someri si dispune de bani, iar daca va fi nevoie de mai multi, se va recurge la rectificarea bugetului pe anul viitor.

Bugetul asigurarilor de somaj pentru 2009 a luat in calcul reducerea ratei somajului de la 4% in acest an la 3,9% in 2009. Pentru asigurari si asistenta sociala, bugetul pe 2009 prevede alocarea a 11,4% din PIB (65,7 miliarde lei).

Proiectul bugetului asigurarilor sociale pe anul viitor nu prevede majorarea salariilor in sectorul bugetar cu 50%, care ar avea ca rezultat cresterea salariului mediu brut la 2.500 lei si a pensiei medii la 1.200 lei, in 2009.

Salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale este de 1.865 lei, mai mare cu aproape 17% fata de castigul mediu brut luat in calcul la elaborarea bugetului pe 2008.

Situatie grava in privinta somajului este la Vaslui unde disponibilizarile in masa continua si in luna noiembrie. Motivul, spun agentii economici, este ca au scazut comenzile in fabrici si s-au facut reduceri de personal. Cei care raman fara un loc de munca se plang ca isi vor gasi cu greu un alt serviciu.

Peste 800 de vasluieni au fost deja disponibilizati, iar alti 500 isi vor pierde curand locurile de munca, arata Realitatea.

Rata somajului se va dubla si la Iasi din cauza crizei financiare. Prefectul judetului Iasi, Marius Bodea, a sustinut ieri, intr-o conferinta de presa, ca efectele crizei economice mondiale se resimt, urmand ca in anul 2009 rata somajului in judet sa fie de 10%, fata de 4,7% in primele opt luni ale anului curent, conform NewsIn.

Potrivit prefectului din Iasi, peste 2.300 de angajati, din diverse domenii de activitate, vor fi disponibilizati pana in primavara anului 2009, o parte din acestia fiind concediati ca urmare a crizei financiare declansate la nivel mondial.

Situatia nu este roz nici in judetul Alba, unde GHCL Upsom Ocna Mures trimite in somaj tehnic 950 de salariati. De altfel, dupa cum a aratat saptamana trecuta publicatia Realitatea Romaneasca, acesta este primul semnal al faptului ca Romania nu este ocolita catusi de putin de criza financiara.

Criza financiara inchide afaceri

Romania, urmatoarea victima a crizei?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.