Un studiu efectuat de Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale (ISPMN) arata ca tinerii maghiari din Romania au un nivel de viata usor mai ridicat fata de cei romani, transmite corespondentul NewsIn.

"Am comparat nivelul de trai, nivelul material, calitatea vietii tinerilor maghiari si a romanilor. Dupa date, nu exista de fapt diferente majore intre cele doua grupuri. Reiese ca in aceeasi masura au tinerii romani si maghiari computer, acces la internet, iar tinerii maghiari au, intr-o proportie mai mare, masina in folosinta. Adica, din cate reiese, putin-putin, tinerii maghiari au o calitate mai buna a vietii decat media nationala”, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte, cercetatorul Kiss Tamas, coordonatorul studiului.

Potrivit datelor prezentate de acesta, 44% dintre tinerii maghiari detin o locuinta, fata de 36% din tinerii romani, iar 20% din tinerii maghiari folosesc o masina in proprietatea altcuiva, fata de 15% din tinerii romani, insa 35% dintre tineri, atat maghiari, cat si romani, au masina proprie.

Ungaria ramane tara in care este cel mai probabil ca tinerii maghiari sa isi continue studiile (43%) sau sa se stabileasca (38%), insa ei ar merge sa munceasca mai degraba in Germania sau Austria (41%), fata de anul 2001, cand 71% dintre tinerii maghiari isi doreau sa munceasca in Ungaria. "Este o schimbare majora fata de anul 2001, cand am avut inca un sondaj reprezentativ pe tineretul maghiar”, a mai spus Kiss.

Studiul mai arata ca 58% din tinerii maghiari au fost in strainatate, fata de 28% dintre tinerii romani.
Studiul a fost facut la comanda Autoritatii Nationale pentru Tineret. Directorul Autoritatii, Kovacs Peter, a declarat, joi, in cadrul aceleasi conferinte de presa, ca, potrivit studiului, tinerii, in general, sunt optimisti in ceea ce priveste ziua de maine, in conditiile in care 80% cred ca vor trai mai bine anul viitor. "La intrebarea cum credeti ca veti trai peste un an, 47% dintre tinerii maghiari si 43% dintre tinerii romani au raspuns ca mai bine, ceea ce denota optimism”, a afirmat Kovasc.

Acesta a mai spus ca, fata de tinerii romani, care sunt in proportie de 77% multumiti de nivelul de educatie, doar 52% dintre tinerii maghiari pot declara acest lucru. "Cred ca aceasta diferenta apare pentru ca trebuie sa largim in continuare structurile invatamantului in limba materna”, a spus Kovacs. El a fost completat de presedintele ISPMN, Horvath Istvan, care a spus ca migratia este un important factor in acest raspuns, avand in vedere ca tinerii care pleaca in strainatate au de obice mai multe studii sau se duc la studii.

In decembrie va aparea un working paper in cadrul insitutului, urmat de un volum cu studii mai aprofundate a tematicilor abordate, la care vor participa si alti cercetatori.

Studiul efectuat de Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale a fost efectuat in luna septembrie, pe un esantion de 1202 repondenti. Populatia investigata a fost cea a tinerilor intre 18-35 ani proveniti din 16 judete ale Regiunilor Centru, Nord-Vest si Nord, in 45 localitati. Selectarea gospodariilor s-a facut cu ajutorul unui pas statistic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.