Presedintele Traian Basescu a declarat ieri intr-o conferinta de presa, ca a promulgat legea care permite mamelor cu salarii mari sa primeasca o indemnizatie pentru cresterea copilului in valoare de 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat pe 13 octombrie proiectul de modificare a ordonantei privind sustinerea familiei pentru cresterea copilului astfel incat mamele sa beneficieze, optional, de o indemnizatie de 85 % din media veniturilor din ultimele 12 luni.

Proiectul de modificare a ordonantei, initiat de deputatul PIN Lavinia Sandru, prevede ca persoanele care au intrat in concediu pentru cresterea copilului primesc, pe o perioada de doi ani, o indemnizatie lunara de 600 de lei "sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni".

Posibilitatea de a opta pentru cuantumul de 85% favorizeaza mamele care realizeaza venituri salariale mari si care pot obtine astfel o indemnizatie mai mare decat plafonul de 600 de lei.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, prezenta la dezbateri, a spus ca a venit special sa apare aceasta lege, in urma unei analize facute in legatura cu sursele de sustinere. "Din 1.900.000 de femei ce contribuie la bugetul asigurarilor sociale, doar 20% au venituri peste salariul mediu. Efortul bugetar este minim si nu cred ca este un potential pericol pentru bugetul de stat", a declarat Campeanu.

Pe de alta parte, in documentele transmise de Guvern presedintelui, in care este prezentat impactul asupra economiei a majorarilor de salarii si pensii votate de Parlament, se arata ca, in urma acestor noi valori ale indemnizatiei pentru cresterea copilului, volumul cheltuielilor bugetare ale bugetului de stat pe anul 2009 va creste cu 646 de milioane de lei, respectiv 0,11% din PIB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.