Duplicitatea Guvernului Tariceanu si a PSD paralizeaza Romania inaintea alegerilor. Toti bugetarii au anuntat ca intra in greva generala pe termen nelimitat din 20 noiembrie.
Federatiile sindicale ale personalului bugetar, invatamant, sanatate, functionari publici si mass-media au decis, ieri, intr-o intalnire la sediul CNSLR - Fratia, sa declanseze actiunile de protest premergatoare grevei generale, a anuntat, Marius Petcu, presedinte al Federatiei Sanitas si presedinte al CNSLR - Fratia, potrivit Ziua.

Cum credeti ca se va finaliza criza in care se afla Guvernul amenintat cu greva generala de catre federatiile sindicale? Spune-ti parerea pe forum !

Aproape 150.000 de bugetari vor intra in greva generala si vor participa la mitinguri in Capitala, in perioada 3-15 noiembrie, pentru a forta cresterea salariilor in sectorul bugetar, a anuntat liderul sindical.

"Incepand de luni, peste 30.000 de cadre didactice de la Spiru Haret vor declansa greva generala, iar pe 11 noiembrie, Sanitas va organiza un miting in Capitala, la care vor participa aproape 10.000 de persoane", a spus Petcu. Petcu sustine ca, pe 13 noiembrie, aproape 100.000 de functionari publici afiliati Sed Lex vor declansa greva generala, iar functionarii publici afiliati Federatiei Columna (circa 11.000 de persoane) vor declansa protestele pana pe 15 noiembrie.

"Daca pana in data de 20 noiembrie Ordonanta de Urgenta prin care sunt stopate cresterile salariale in invatamant nu va fi anulata in cadrul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, unde noi vom fi prezenti, atunci pe data de 20 se va intra in greva generala pe tot sectorul bugetar. (...) Vom umple balcoanele Parlamentului atunci cand se va discuta anularea ordonantei de inghetare a salariilor si vom avea grija ca aceasta sa fie respinsa. Daca parlamentarii nu vor decide anularea ordonantei guvernului, vor avea de-a face cu sindicalistii", a avertizat presedintele CNSLR Fratia.

La actiunile de protest ale sidicalistilor bugetari din CNSLR- Fratia vor participa si sindicatele din mass-media care la randul lor au declansat conflictul de munca si au inceput strangerea de semnaturi pentru greva generala, afirma Cristi Godinac, presedinte al Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind, transmite Agerpres.

Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat ieri ca Biroul Executiv al confederatiei va decide astazi programul protestelor, adaugand ca nu sustine solicitarile CNSLR-Fratia de majorare a salariilor tuturor bugetarilor cu 50%, pe care le considera "aberante". Costin spune ca nu se poate aplica o majorare cu 50% a salariilor tuturor categoriilor de bugetari, pentru ca unii au salariu de 700 de lei si altii de 5.000 de lei. CNSLR-Fratia a stabilit, insa, de ieri, un program de actiuni succesive, "pentru presiune graduala pe Guvern", bugetarii urmand sa intre toti in greva generala pe 20 noiembrie pentru majorarea salariilor cu 50%.

Potrivit Realitatea, sindicalistii Blocului National Sindical sustin ca, daca vor exista negocieri cu Guvernul, ambele parti trebuie sa tina cont si de parerea expertilor de la Banca Nationala.

''Nu cred in dialogul cu Guvernul pentru ca acest guvern e pe final de mandat. Opinez pe o demonstratie de forta a sindicatelor, dar care trebuie facuta inteligent. Trebuie sa chemam la masa tot ceea ce inseamna decident politic in aceasta tara'', a precizat Dumitru Costin.

Liderii sindicatelor din administratia publica sustin ca atunci cand au lansat ideea de a declansa greva, reprezentantii lor din teritoriu au primit amenintari din partea autoritatilor locale.

Tariceanu: Nu ma sperie grevele generale

Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a spus, ieri, muncitorilor unei fabrici din Campina ca nu este "chiar asa usor de clatinat" si ca nu se sperie de grevele generale anuntate de sindicatele din invatamant, el acuzandu-i de lipsa de onestitate pe unii lideri sindicali din educatie, transmite Mediafax, potrivit Ziua.

Premierul a afirmat ca "unii dintre liderii de sindicat nu vin sa spuna adevarul" atunci cand vorbesc despre veniturile cadrelor didactice si ca se refera doar la salariul de baza atunci cand reclama salariile mici din invatamant, fara a mentiona sporurile de care beneficiaza profesorii.

"Sunt salariile, cu sporurile, spor de dirigentie, ore suplimentare, cate si mai cate de care nu vorbesc nimic. Si nu e onest. Nu e corect sa procedam in felul asta. Eu nu spun ca salariile sunt mari. Fiecare, sigur, ca isi doreste sa castige cat mai bine. Dar totul trebuie relationat cu posibilitatile economiei", a spus Tariceanu. El le-a explicat muncitorilor ca toti bugetarii sunt platiti din impozitele achitate de ei si ca toate sectoarele doresc sa traiasca mai bine, insa trebuie sa ne raportam la realitatile economice. "Nu sunt chiar asa de usor de clatinat, nu ma sperie nici faptul ca vor sa faca greva generala. Trebuie sa inteleaga fiecare cetatean din Romania ca totul se obtine cu efort si cu solidaritate", a spus Calin Popescu Tariceanu.

Parintii se declara neutri in conflictul premier-sindicate

Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar (FNAP-IP) a anuntat, ieri, ca nu doreste sa fie implicata in nici o lupta politica, in mijlocul careia se afla, din nefericire, elevii. Pe aceasta cale, reprezentantii parintilor au solicitat Ministerului Educatiei si Guvernului "sa asigure o transparenta totala in ceea ce priveste bugetul alocat pentru Educatie, modul in care s-a cheltuit, cat s-a consumat si cati bani sunt in continuare alocati si neutilizati", noteaza Gandul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.