Gigi Boeru controla o retea de functionari publici specializata in escrocherii imobiliare. Reteaua, coordonata de Gigi Boeru, era formata din 15 persoane, sase dintre acestea fiind cercetate in stare de libertate. Infractiunile au fost puse la cale in perioada 2007-2008.

Anchetatorii spun ca filiera lui Gigi Boeru urma sa intre ilegal in posesia a doua terenuri situate in sectorul 1 al Capitalei, respectiv comuna Tunari.

In urma perchezitiilor facute de politisti la 17 dintre domiciliile suspectilor au fost ridicate documente in care se indica faptul ca acestia pusesera ochii si pe un teren din Parcul Herastrau.

Informatii direct de la Primarie

Potrivit politistilor, membrii gruparii lui Boeru gaseau terenuri care pareau “lasate in paragina”. Apoi, sprijiniti de functionari din Primaria Capitalei, ai Directiilor de Impozite si Taxe Locale ale Primariilor Sectoarelor 1 si 2 Bucuresti, obtineau, contra unor sume cuprinse intre 100 de lei si 100 de euro si alte “atentii”, informatii despre proprietarii acestora.

Este vorba de actele care apareau in dosarul cadastral al terenului respectiv, date necesare pentru intabularea dreptului de proprietate precum si copii privind inscrierile succesive la rolul fiscal.
Cu aceste acte, interlopii intocmeau documente falsificate privind transferul proprietatii catre ei sau catre interpusi si tot cu sprijinul functionarilor Directiilor de Taxe si Impozite obtineau, pentru 1.000 de euro, inscrierea pe rolul fiscal al falsului proprietar si istoricul de rol in care acesta era trecut ultim platitor de impozite.

In cazul in care terenul vizat era al statului, datele necesare erau furnizate de catre functionari din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti sau Primariei Sectorului 1. Apoi, membrii gruparii solicitau Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara intabularea dreptului de proprietate, dupa care incercau sa gaseasca cumparatori.

Terenurile vizate

Unul dintre terenurile pe care interlopii doreau sa si le insuseasca se afla pe strada Intrarea Epocii numarul 22 din sectorul 1 al Capitalei si are aproximativ 300 de metri patrati. Vecinii stiu despre acest spatiu doar ca “este in litigiu”. In zona, pretul este de 2.000-2.400 euro pe metrul patrat.
Celalalt teren care apartine statului se afla pe strada Ecaterina Teodoroiu, la numarul 18, si are tot 300 metri patrati. In acest caz, o functionara de la Directia de Taxe si Impozite a sectorului 1, Gabriela Angelica Bente, a incercat sa-l ajute pe un alt membru al retelei lui Boeru, Oancea Ilisei, zis Mugurel, sa intabuleze terenul respectiv.

Functia de inspector, paravan pentru afaceri

Functionarul din Primaria Capitalei, Marius Braniscan, unul dintre membrii filierei, nu a fost remarcat ca un angajat motivat pentru a promova.

„A fost angajat ca inspector asistent in urma cu sase ani. Nu a promovat si nici nu a fost retrogradat”, a spus unul din sefii lui Braniscan din Primarie. El a fost angajat in anul 2002, la jumatatea mandatului de primar al lui Traian Basescu, ca inspector la Directia Utilitati Publice.

Potrivit declaratiei sale de avere, Braniscan are o garsoniera de 28 de metri patrati cumparata chiar in anul in care s-a angajat la Primarie. Veniturile sale anuale din salariul de functionar au fost de 10.169 de lei. Surse din Primarie spun ca era cunoscut faptul ca Braniscan mai lucra si in particular si facea expertize topo-geodezice.

Echipele de ancheta au ridicat marti doi saci de documente de la biroul functionarului, dar si un calculator. Printre acte se aflau si dosare in original care proveneau din arhiva de la Legea 10 (legea pentru restituirea proprietatilor).

Marius Braniscan, in varsta de 36 de ani, era poreclit de colegi Codita, pentru ca isi poarta parul in coada.
Primarul Sorin Oprescu nu comenteaza deocamdata situatia, pe motiv ca ancheta este in desfasurare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.