In secolul XX, speranta medie de viata a castigat dintr-o lovitura 30 de ani - cea mai mare crestere din cei 5.000 de ani ai istoriei umanitatii.

Cum se explica aceasta performanta? Simplu. Noile descoperiri din domeniul stiintei si al medicinei in special, cresterea nivelului educational, accesul crescut la informatii de interes general sunt doar cateva dintre explicatiile generale. In mod particular se remarca importanta acordata pe plan mondial masurilor de preventie si tratament speicalizat a bolilor cu rate crescute de mortalitate. Dar ceea ce putin stiu este faptul ca unul din factorii indispensabili ce determina prelungirea sperantei de viata este chiar "stilul de viata", care s-a perfectionat continuu. Totodata, circumstantele trecutului personal influenteaza modul in care ne putem prelungi viata intr-un mod armonios si sanatos.

Cele mai recente cercetari in domeniul calitatii vietii si al longevitatii scot in evidenta existenta a 14 semne prevestitoare, dovedite stiintific, care pot influenta in mod direct cat de mult si cat de bine putem sa ne traim viata, dar si cateva sugestii in aceasta privinta:

1) Ati fost nascut de o mama tanara!

Daca femeia care v-a dat viata avea sub 25 de ani, aveti de doua ori mai multe sanse sa prindeti centenarul decat cineva a carui mama era mai in varsta. Potrivit specialistilor de la Universitatea din Chicago, acest lucru se explica prin faptul ca femeile tinere pot fertitiliza mai usor ovulele "sanatoase".

2) Sunteti un iubitor de ceai!

Atat ceaiul verde, cat si cel negru contin doze concentrate de catechine (antioxidant din grupa polyfenolilor, cu un efect deosebit in neutralizarea radicalilor liberi la nivelul celulelor esentiale precum ADN-ul si care ajuta vasele sanguine sa se relaxeze, oferind si protectie cardiovasculara). Intr-un studiu realizat pe un lot de 40.000 de femei si barbati din Japonia, care au consumat cinci cesti de ceai pe zi, s-a constatat ca acestia au prezentat un risc foarte mic de accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord. Recomandarea specialistilor este consumul zilnic a 1-2 cesti de ceai (prin infuzie) cu lamaie si miere pentru o mai buna protectie cardiovasculara.

3) Sunteti o persoana activa!

O persoana care merge pe jos cel putin 30 de minute zilnic va trai mai mult decat o persoana sedentara, indiferent de greutate si metobolism. Cel putin asa indica un studiu realizat pe 2.603 persoane. In mod similar, s-a constatat ca femeile supraponderale isi pot imbunatati starea de sanatate adaugand pe agenda 10 minute de exercitii fizice.

4) Evitati bauturile racoritoare!

Specialistii de la Universitatea din Boston au descoperit ca persoanele care obisnuiesc sa consume bauturi acidulate (chiar si cola dietetica sau apa minerala) isi dubleaza riscul de a fi victimele sindromului metabolic - o combinatie de boli: hipertensiune arteriala, diabet si obezitate. Unul dintre "vinovati" se pare ca este aditivul care da culoarea de caramel bauturii si care s-a dovedit ca mareste considerabil riscul aparitiei sindromului metabolic la animale, potrivit studiilor efectuate pana acum. Oamenii de stiinta sustin chiar ca cei care consuma in mod frecvent bauturi racoritoare devin adictivi fata de dulciuri si astfel sunt candidati perfecti la obezitate si toate bolile asociate acestei conditii. Dr. Vasan S. Ramachandran, profesor la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din Boston ii sfatuieste pe cei care simt nevoia de cofeina, sa se rezume la ceai negru, de pilda, pentru a mentine in bune conditii presiunea sanguina si nivelul colesterolului. In plus, renuntarea la fumat poate adauga intre 6 si 9 ani si jumatate la speranta de viata.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.