Consiliul National de Studiere a Arhivelor Statului a ramas doar cu rol administrativ, nemaiavand atributii de a emite verdicte de colaborator, ci doar note de constatare, a decis ieri Senatul.

Preotii nu vor mai fi verificati din oficiu de catre CNSAS, ci doar la cererea reprezentantilor cultului religios de care acestia apartin, potrivit noii ordonante privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, adoptata miercuri de plenul Senatului. Ordonanta, aprobata cu votul majoritatii senatorilor, va inlocui vechea lege a CNSAS, declarata in februarie neconstitutionala, scrie NewsIn.

Actul normativ asigura unele masuri pentru continuarea activitatii CNSAS, dar lasa Consiliul doar cu atributii administrative. Cu alte cuvinte, CNSAS nu va mai emite verdicte de politie politica, putand doar sa constate calitatea de lucrator al Securitatii sau colaborator al acesteia.

O alta schimbare adusa de OUG ii vizeaza pe ierarhi si pe sefii de culte religioase recunoscute de lege, care dupa vechea lege erau verificati din oficiu, iar acum vor fi cercetati doar la solicitare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.