Banii stransi pentru sinistrati s-ar putea risipi din cauza balbelor autoritatilor

Entuziasmul si poate dorinta de a iesi in evidenta au determinat deschiderea, dupa inundatiile catastrofale din vestul tarii, a numeroase conturi pentru ajutorarea sinistratilor. Astfel, diverse asociatii si ONG-uri, primarii, televiziuni, prefecturi, institutii guvernamentale si ministere au deschis, care mai de care, conturi in banci in lei si valuta, pentru ajutorarea celor napastuiti. Numai ca multitudinea acestora nu poate decat sa creeze starea de confuzie si haos, iar eficienta utilizarii banilor sa fie mult periclitata.

Pana in acest moment, desi bani vin din toate partile, la cei peste 4.000 de sinistrati nu au ajuns decat alimente si haine. Cei care strang bani in conturi spun ca ii vor folosi asa cum cred ei de cuviinta. Mai mult, posibilitatea controlului acestora este aproape inexistenta, atata vreme cat exista secretul bancar.

Prefectul de Timis, Ovidiu Virgil Draganescu, ne-a informat ca intre Consiliul Judetean si Prefectura exista o intelegere privind deschiderea unui singur cont pentru sinistrati, in care s-au adunat pana acum 7,4 miliarde de lei. Potrivit ultimelor discutii, Radio Timisoara va transfera tot in contul Prefecturii cele 4 miliarde de lei stransi. "S-au deschis, intr-adevar, foarte multe conturi, asupra carora nu mai ai nici un control informational. Pana si la noi au deschis conturi, in afara de noi, si Primaria Timisoara, si Primaria Foeni, desi nu am inteles de ce mai era nevoie de alte doua.

Ar fi trebuit sa se faca un cont general, un cont national, daca se poate spune asa, unde ar fi existat cu siguranta o evidenta clara a banilor primiti. Si apoi, administratiile locale stiu mai bine ce nevoi sunt si ce prioritati", ne-a declarat Ovidiu Virgil Draganescu. Acesta a afirmat ca exista doua variante de cheltuire a banilor pentru sinistrati: ori sumele merg la ANL, intr-un fond comun pentru construirea caselor, ori Consiliul Judetean se va ocupa de reconstructia caselor. De precizat ca in Timis se afla peste 3.500 de oameni care au ramas fara case in urma inundatiilor. Pana una-alta, desi banii curg din toate partile, inclusiv din afara tarii, sinistratii din Timis nu au primit nici un ban. Multi dintre ei se plang ca nu au primit nici haine, nici produse electrocasnice sau bani de la autoritati. "Nici un ban nu am primit. Traim cu ce ne dau de mancare.

Cu banii primiti isi fac ei avere, ce ii intereseaza ca noi nu avem case, ca ne luam bagajele si ne plimba cu cortul?", se plangea, deunazi, o batrana din Timis. Ratia de alimente este, pentru o familie de patru persoane intr-o saptamana, trei litri de ulei, patru kilograme de faina, trei kilograme de zahar, zece conserve, patru pungi de macaroane, un sapun si patru hartii igienice. Iar ajutoare banesti vor primi, in medie, cate 10 milioane de lei pe cap de familie sinistrata. Asta din partea Guvernului. Despre banii stransi din donatii, insa, nici o vorba.

7 miliarde in contul SGG

In conturile deschise la Banca Comerciala Romana de Secretariatul General al Guvernului s-au strans pana in prezent peste sapte miliarde de lei. Angajatii Ministerului Administratiei si Internelor au donat, in contul deschis de catre aceasta institutie, mai mult de sase miliarde de lei. Reprezentantii MAI ne-au comunicat ca acesti bani vor fi folositi asa cum vor crede de cuviinta, avand in vedere ca sumele provin de la salariatii ministerului. Conturi au mai fost deschise si de catre Primaria sectorului 2, Primaria Capitalei, de catre prefecturile din tara, televiziuni, asociatii etc.

Deputatii din Republica Moldova vor sa doneze cel putin salariul acestora pe o zi pentru sinistratii din Romania, iar Republica Coreea a oferit 30.000 de dolari in acelasi scop. Prefectura Hunedoara a adunat un miliard de lei de la oamenii de afaceri din zona, iar 60 milioane de lei obtinuti de la un concert cu trupa Cargo si alte 50 milioane de lei stransi de la diverse societati comerciale din Satu Mare au fost donate pentru sinistrati. Germania a donat peste 650.000 de euro pentru persoanele afectate de inundatii. Angajatii Bancii Comerciale Romane au strans si ei peste sapte miliarde de lei, iar acestea sunt doar cifrele din ultimele zile.

Nu exista centralizare

De aproape o saptamana am incercat sa aflam daca exista o centralizare sau supervizare a conturilor deschise la nivel national si cine se ocupa de gestionarea fondurilor. Raspunsul ministerelor a fost ca fiecare se ocupa de contul deschis de propria institutie.

Am mai aflat insa ca prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu a decis, in data de 5 mai, infiintarea unei comisii pentru transparenta utilizarii fiondurilor pentru sinistrati, care sa cuprinda atat reprezentanti ai Guvernului, cat si ai societatii civile. Si ca ministrul de stat Gheorghe Seculici va coordona un grup de lucru pentru gestionarea corecta si eficienta a ajutoarelor de la buget si de la populatie pentru zonele sinistrate. Intrebati despre numarul conturilor deschise pana in prezent pentru sinistrati, despre suma stransa in acestea si despre cine gestioneaza banii din conturi, reprezentantii Guvernului ne-au enumerat, intr-un document trimis redactiei noastre, fondurile guvernamentale si materialele acordate zonelor calamitate. Despre multitudinea de conturi deschise si controlul acestora nici un cuvant, lucru care ne face sa ne intrebam unde se duc banii sinistratilor?


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.