Cresterea salariilor profesorilor inseamna sporirea remuneratiilor tuturor bugetarilor, in aceeasi masura, consecintele imediate fiind dublarea salariilor bugetarilor fata de angajatii din sectorul privat, cresterea importurilor cu cinci miliarde de euro, intoarcerea la inflatia cu doua cifre, 300.000 de oameni trimisi in somaj si un deficit bugetar excesiv. Asa arata scrisoarea trimisa de premierul Tariceanu presedintelui Basescu, inainte ca acesta sa promulge legea care mareste salariile profesorilor cu 50%.
Textul trimis presedintelui de catre premier spre a fi citit inainte de semnarea legii de majorare a salariilor prezinta un scenariu al prabusirii economice a Romaniei. „Stabilitatea economica a Romaniei nu va mai putea fi asigurata, ducand la irosirea castigurilor macroeconomice obtinute in ultimii ani.

Riscul de a ne reintoarce in perioada de stagflatie, caracteristica deceniului trecut, trebuie, in aceste conditii, luat in mod serios in calcul, cu urmari dramatice asupra nivelului de trai al romanilor, pe termen lung“, arata Guvernul in scrisoare.

In detaliu, Guvernul a aratat presedintelui ca se teme ca aceasta majorare acordata profesorilor va provoca miscari sindicale sub diferite forme, ale celorlalte categorii de personal bugetar si ale celui din sectorul privat, pentru alinierea nivelului salariului la cel aprobat pentru personalul din invatamant. „Majorarea cu 50% a salariilor tuturor categoriilor de personal care se finanteaza din fonduri publice determina cheltuieli bugetare suplimentare in anul 2009 de circa 21 de miliarde de lei sau 4% din PIB, la care, daca s-ar adauga si influentele ce decurg din cresterea punctului de pensie (calculat in functie de noul salariu mediu-n. red.), rezulta un efort bugetar total de 36 de miliarde de lei, respectiv 6,2% din PIB“, arata Guvernul in scrisoare.

Executivul pune pe primul loc printre consecinte deteriorarea si mai mare a raportului dintre salariul obtinut in sectorul privat si cel din sectorul bugetar. In prezent, castigul mediu brut din sectorul public este cu 30% mai mare decat cel din sectorul privat. Astfel, se va ajunge ca veniturile salariale medii din sectorul bugetar sa fie aproape duble fata de cele din sectorul privat.

Guvernul prevede de asemenea cresterea importurilor ca urmare a schimbarii structurii cererii de consum a populatiei, ca urmare a salariilor marite. „Importurile cresc cu circa 5 miliarde de euro, ceea ce conduce la cresterea ponderii deficitului comercial si de cont curent in PIB cu aproape patru puncte procentuale fata de scenariul de baza (cel calculat la legea bugetului pe anul viitor fara legea de marire a salariilor - n.r.)“, se arata in scrisoare.