De la 1 ianuarie 2009, medicii nu vor mai putea prescrie medicamente peste un plafon stabilit lunar. Reintroducerea plafoanelor la medicii de familie risca sa produca razmerita printre pacienti. Un astfel de sistem a existat si in urma cu patru ani.

Recentul proiect de lege al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), potrivit caruia plafonul la medicamentele compensate, altele decat cele din programele nationale de sanatate, se va muta din farmacii in cabinetele medicale, i-a iritat peste masura pe doctori.

Cu atat mai mult cu cat un astfel de sistem a existat si in urma cu patru ani. “Ce sa fac eu daca vine la mine o mama cu un copil bolnav si eu am epuizat plafonul? Sa o trimit acasa? Sau sa-i prescriu medicamente pe care sa le cumpere. In acest caz, pentru ce mai platim asigurare medicala?”, a spus pediatrul Theano Mihail, medic de familie la Policlinica Titan din Bucuresti.

Medicul a explicat ca nu are de unde sa stie cati pacienti urmeaza sa se imbolnaveasca intr-o luna. “Pot avea 10 pacienti intr-o zi, dar pot avea si 40. Cei care se vor imbolnavi la inceputul lunii vor avea sansa de a primi medicamente. Insa ceilalti ce fac? Va fi razmerita printre pacienti daca se va aplica acest sistem”, a opinat dr. Mihail.

Ea a adaugat ca, daca pana acum pacientul batea trei-patru farmacii pana gasea medicamentul prescris de medic, acum nu va mai avea nici macar aceasta posibilitate. Singura varianta va ramane aceea de a-si cumpara integral reteta prescrisa de medicul de familie.

Sanctiuni pentru depasirea plafonului

Medicii care vor prescrie medicamente peste plafonul impus de CNAS risca, potrivit proiectului de lege, rezilierea contractului cu Casa si cu diminuarea cu pana la 20% a sumei pe care o primeste lunar pe pacient. In schimb, cei care fac “economii” pe spinarea bolnavilor isi vor putea folosi restul de bani pentru dotarea cabinetelor.

Dr. George Habar, presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei, spune ca proiectul CNAS este “de neacceptat” deoarece il transforma pe medic in gestionar al sistemului sanitar. “Medicul trebuie sa faca medicina preventiva si curativa. El nu poate estima morbiditatea (n.red. numarul de cazuri de imbolnavire) si nici nu poate selecta pacientii de teama ca va fi tras la raspundere”, ne-a declarat dr. Habar.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.