Producatorii de tigari ar putea fi obligati sa renunte la insemnele specifice inscriptionate pe pachete si sa puna in vanzare pachete albe, daca in cadrul Conferintei Partilor care va avea loc in Durban, Africa de Sud, intre 17-22 Noiembrie 2008 va fi votat articolul 11 din CCCT

In cadrul Conferintei Partilor vor fi supuse aprobarii articolele 5.3, 11, 13 din Conventia Cadru pentru Controlul Tutunului (CCCT) elaborata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

In articolul 5.3, propunerea grupului de lucru prevede faptul ca implicarea industriei tutunului in stabilirea si implementarea politicilor sanatatii publice referitoare la controlul consumului de tutun trebuie limitata si supusa unor reguli clare, care sa asigure transparenta.

Propunerile din articolul 11 vizeaza restrictionarea sau interzicerea utilizarii logo-urilor, culorilor, imaginilor de firma si folosirea de culori si fond standard - ambalaj simplu ("plain packiging"), pentru a spori vizibilitatea avertismentelor legate de sanatate. Avertismentele ar trebui pozitionate in partea superioara a zonei de afisaj si in asa fel incat deschiderea normala a pachetului de tigari sa nu afecteze sau sa ascunda textul sau imaginea afisate, iar mesajele de avertizare ar trebui sa acopere o suprafata mai mare de 50% din spatiul principalelor zone de afisaj.

Propunerile pentru implementarea articolul 13 vizeaza interzicerea promovarii catre public a campaniilor de responsabilitate sociala derulate de o companie din industria tutunului. Grupul de lucru mai recomanda limitarea afisajului si vizibilitatii la punctele de vanzare, interzicerea automatelor de vanzare a tigarilor, care ar constitui si ele o forma de promovare, precum si o serie de prevederi pentru limitarea vanzarii pe internet.

British American Tobacco Romania (BAT) considera ca "articolele 5.3, 11 si 13 din aceasta Conventie aduc atingeri drepturilor British American Tobacco de a comercializa un produs legal, precum si drepturilor consumatorilor adulti de a avea access la informatii despre produsul pe care il cumpara".

"Consideram ca masurile din Conventie menite sa interzica prezentarea produsului comercial, impunerea pachetelor albe, fara insemne specifice, precum si interzicerea programelor de responsabilitate sociala derulate de British American Tobacco sunt contrare drepturilor fundamentale prevazute in Constitutie si a legilor romanesti in vigoare", se arata in punctul de vedere oficial transmis agentiei NewsIn de BAT Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.