"Avem promisiuni din partea Ministerului Sanatatii ca se va semna ordinul, urmand ca miercuri sa fie introduse noile preturi ale medicamentelor in programele informatice ale farmaciilor. Daca ministrul Nicolaescu nu se va razgandi, ordinul ar trebui publicat joi in Monitorul Oficial", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Dinstribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), Viorel Vasile.

In urma numeroaselor negocieri cu Ministerul Sanatatii, distribuitorii au obtinut recalcularea preturilor medicamentelor de pe lista de compensate si gratuite la cursul de 3,63 pentru un euro.

"Pe de alta parte, ministerul a hotarat micsorarea marjei de distributie de la 16% la 14%, ceea ce duce la pierderi cand vine vorba despre medicamentele in dolari sau franci elvetieni, avand in vedere ca dolarul si francul elvetian s-au devalorizat mult in ultima vreme", a completat Viorel Vasile.

Distribuitorii de medicamente au sistat, la inceputul lunii octombrie, livrarile catre toate farmaciile din tara, din cauza neactualizarii cursului de schimb valutar folosit la calculul preturilor medicamentelor.

Distribuitorii au reclamat faptul ca ultima actualizare a preturilor medicamentelor s-a facut in aprilie 2007, desi, conform legii, recalcularea trebuie facuta la fiecare trei luni. Ei estimau, la sfarsitul lunii iunie, ca au inregistrat pierderi de peste 20 de milioane de euro de cand sunt nevoiti sa distribuie medicamente la cursul valutei de acum un an, adica 3,33 lei pentru un euro.

Colegiul Farmacistilor din Romania a avertizat, in repetate randuri, ca stocurile de medicamente din farmacii sunt pe cale de a fi epuizate, dupa ce, din pricina neactualizarii preturilor, distribuitorii au sistat livrarile.