Presedintele Traian Basescu si-a asumat, luni, "Raportul pentru un sistem de sanatate bazat pe nevoile cetateanului", document elaborat de Comisia prezidentiala pentru sanatate, si a sustinut ca acesta va fi "pe masa discutiilor la formarea noului Guvern".

Seful statului a declarat, luni, ca isi asuma raportul elaborat de Comisia prezidentiala pentru sanatate, la fel cum si-a insusit si strategia de modernizare a educatiei redactata de Mircea Miclea, deoarece sanatatea si educatia reprezinta doua mari prioritati. Seful statului considera ca raportul este si un instrument care le arata oamenilor politici ce este de facut pentru a reforma sistemul sanitar si a declarat ca nu va ezita sa promoveze ideile continute in document in mediul politic.

"Privind raportul, mi se pare o radiografie foarte corecta a sistemului de sanatate. Tot citind raportul am inteles destul de bine pe de-o parte ca exista o alocare de resurse nu tocmai optima, ca sa nu folosesc un cuvant mai sever, in conditiile in care bugetul sanatatii a crescut de la 3 miliarde de euro, in 2004, la 6 miliarde de euro, in 2008, dar, in acelasi timp, imi este foarte clar ca acest buget de 6 miliarde, chiar si optim utilizat, nu este suficient si va trebui in perioada urmatoare sa urcam din punctul de vedere al alocarilor pentru sanatate", a declarat seful statului.

Presedintele a sustinut, de altfel, ca educatia si sanatatea, doua domenii prioritare pentru dezvoltarea Romaniei, si rapoartele intocmite de Comisiile prezidentiale se vor afla pe masa discutiilor la formarea viitorului Guvern. "Avem doua domenii ajunse, prin documentele elaborate si insusite de presedinte, la stadiul la care se poate spune asta este diagnosticul, asta este calea. Ele vor fi pe masa discutiilor la formarea noului Guvern. Scuzati-ma ca politizez lucrurile, dar va fi una din conditiile esentiale: Guvernul care se instaleaza trebuie sa dea prioritate acestor doua sectoare, pe care nu eu le-am desemnat ca fiind prioritare, dar pe care le cere o populatie intreaga", a spus Basescu.

Presedintele a aratat ca, in cazul in care sanatatea si educatia sunt domenii prioritare, vor exista resurse pentru reformarea lor "fara a afecta nici macar un kilometru de austrada". Seful statului a tinut sa precizeze ca, desi in discursul public sanatatea si educatia sunt considerate a fi consum, de fapt, acestea reprezinta investitii.

Seful statului a precizat ca raportul pe care si l-a insusit va fi lansat dezbaterii publice si folosit, daca va fi cazul, si in discutiile cu sindicatele din sanatate pe marginea unor eventuale majorari salariale, asa cum a procedat si cu strategia pentru educatie.

"Acest raport odata lansat va fi foarte greu de ascuns, va fi foarte dificil pentru oricine, politicieni, administratie, sa spuna ca n-au stiut, iar responsabilitatea de a neglija un asememea diagnostic, care are si solutii, si care vine din partea unor specialisti de inalta tinuta, nu poate intra decat in zona crimei", a adaugat seful statului.

"Raportul pentru un sistem de sanatate bazat pe nevoile cetateanului", document elaborat de Comisia prezidentiala pentru sanatate pe parcursul a mai mult de un an, continte o radiografie a problemelor din sistemul sanitar actual si propune 19 solutii pentru reformarea acestuia, bazate pe echitate, calitate, responsabilitatea actului medical si alocarea de resurse. Raportul propune, potrivit presedintelui Comisiei prezidentiale pentru sanatate, Cristian Vladescu, Profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” Timisoara, sa se schimbe viziunea sistemului, orientandu-se catre nevoile cetateanului si sa se stabileasca un sistem structurat in ceea ce priveste calitatea actului medical. De asemenea, se mizeaza, in reformarea sistemului sanitar, pe resursa umana,care este, in momentul de fata, deficitara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.