La Muzeul de Istorie din Roman se afla, printre alte valori, o piesa unicat. Un portret pictat cu 120 de ani in urma, al lui Stefan cel Mare, considerat a infatisa chipul autentic al domnitorului.

Contestat de scriitorul si istoricul Bogdan Petriceicu Hasdeu, portretul lui Stefan a fost furat de cinci ori, a fost strapuns cu baionetele de soldatii rusi si a scapat dintr-un incendiu neatins.

In anul 1881, episcopul Romanului, Melchisedec Stefanescu, aflat la Mitropolia din Cernauti, a descoperit un Evangheliar scris in slavona si daruit de insusi Stefan cel Mare manastirii din Humor, in 1473.

Evangheliarul de la Humor continea si un portret al lui Stefan, facut in timpul vietii acestuia. Episcopul Melchisedec i-a incredintat pictorului bucovinean Epaminonda Anibal Bucevschi executia unui tablou care sa reproduca intocmai portretul din Evangheliarul de la Humor. Bogdan Petriceicu Hasdeu si-a exprimat fatis indoiala in privinta autenticitatii chipului din tablou. Melchisedec Stefanescu a demonstrat ca pictura in original fusese executata in timpul lui Stefan cel Mare si ca nu putea sa-l infatiseze altfel decat cum era in realitate. Tabloul aflat in custodia Episcopiei romascane a fost pana la urma catalogat in conformitate cu reala lui valoare istorica. De la inceputul secolului trecut si pana in anii celui de-al Doilea Razboi Mondial, portretul lui Stefan a fost furat de cinci ori. De patru ori a fost gasit de politisti, iar o data a fost adus inapoi chiar de hotul care il furase.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.