Primariile din Delta Dunarii au autorizat ilegal zeci de constructii turistice pe terenul administrat de ARBDD, aflat sub protectie ecologica. Inspectia in Constructii, Consiliul Judetean Tulcea si ARBDD au demarat anchete la primarii.

Monica Ivanov, sef serviciu in cadrul Inspectoratului in Constructii, a prezentat rezultatele unui control efectuat de aceasta institutie pe teritoriul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD): "In Delta Dunarii au fost descoperite zeci de constructii ilegale.

Cele mai multe astfel de imobile sunt amplasate in afara vetrei satelor, in zone aflate sub protectie ecologica. Terenul afectat de aceste constructii ilegale este in jurisdictia ARBDD, dar primariile au ignorat acest lucru si au emis autorizatii de construire fara sa existe acordul ARBDD si autorizatii de mediu ale acestei institutii. In alte cazuri, primariile nu au emis autorizatii de construire, dar nici nu au dispus demolarea imobilelor ridicate ilegal, desi legea le obliga sa faca acest demers. Nici ARBDD nu a aplicat legea privind aceste constructii ilegale, desi are in teritoriu agenti ecologici care ar trebui sa monitorizeze continuu teritoriul Deltei".

Conform inspectorilor, pe teritoriul administrativ al orasului Sulina au fost depistate aproape 20 de imobile ilegale. 13 astfel de constructii au fost identificate in comuna Maliuc, 12 la Pardina, 11 la Chilia Veche, 10 imobile la Crisan. Nu exista nici un sat din Delta in care sa nu se fi incalcat legislatia de urbanism in privinta autorizarii sau a tolerarii existentei unor imobile ce au fost realizate cu incalcari majore ale legislatiei urbanistice. Majoritatea constructiilor ilegale descoperite pe teritoriul ARBDD sunt destinate turismului. Este vorba despre vile, case de vacanta ori veritabile statiuni turistice aparute in ultimii doi-trei ani in zone dintre cele mai izolate.

Mirela Dida, arhitectul-sef al judetului Tulcea, a declarat: "Primariile din Delta au gasit un subterfugiu pentru a autoriza astfel de constructii ocolind ARBDD, care are calitate de autoritate de mediu in aceasta zona si este administratorul terenului ce apartine domeniului public de interes national. Cele mai multe dintre constructiile turistice realizate in ultimii ani in afara vetrei satelor din Delta au fost autorizate de primarii ca si cum ar fi fost realizate in intravilanul localitatilor, desi sunt situate la zeci de kilometri de localitatile respective. Pentru a da o tenta de legalitate acestui demers ilegal, consiliile locale au aprobat planuri de urbanism pentru respectivele terenuri in care au inclus anumite prevederi formale privind realizarea unor constructii turistice.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.