Ristea Priboi: fost ofiter de securitate, fost politician, fost acuzat de schingiuirea unui revolutionar brasovean in noiembrie 1987. Peste noapte, temutul Ristea Priboi a devenit un bunicut care, zilnic, isi duce si-si ia nepotelul de la gradinita. Trecutul sau este tradat doar de reflexele profesionale.

S-a intors in tara anul acesta. Disparuse brusc, dupa ce fusese denuntat de Genica Boierica pentru trafic de influenta in forma continuata, in “dosarul TVA”.

Un dosar de sute de miliarde de lei vechi, deturnate de la bugetul de stat. In paralel, cerea despagubiri in instanta, simtindu-se calomniat de istoricul Marius Oprea si de un batranel din Brasov, care il acuzau ca ar fi comis acte de tortura in timpul revoltelor din noiembrie 1987, de la Brasov.

A pierdut procesul, dar in acelasi timp a si plecat din tara fara ca cineva sa stie unde. Parchetul se balbaia in a-l declara sau nu urmarit general sau international. A reaparut in public la un meci de baschet, in luna martie. S-a dovedit ca a fost un fugar neurmarit. Parchetul anunta public ca fusese scos de sub urmarirea penala in “dosarul TVA”. Acum este cetateanul Priboi. Ristea Priboi.

Spionul

Fost ofiter al Directiei de Informatii Externe (DIE, predecesoarea SIE), Ristea Priboi s-a dovedit, atat inainte de ‘89, cat si dupa, un adevarat cameleon, capabil sa se adapteze aproape oricarei forme de organizare statala. Astfel, pe timpul regimului comunist, ofiterul DIE Ristea Priboi a indeplinit misiuni in Marea Britanie, Suedia, Franta, Spania, Norvegia, Belgia, Danemarca, Olanda si Grecia.

A ajuns loctiitor de sef de directie si adjunct al sefului departamentului care viza activitatea postului de radio Europa Libera. Ulterior, avea sa fie acuzat de implicare in reprimarea revoltei anticomuniste din noiembrie 1987 de la Brasov, dar si de politie politica, vizavi de urmarirea informativa a poetului Ion Gheorghe. Spion cu state vechi (incadrat in 1970), Ristea Priboi a reusit sa ramana in structurile de informatii si dupa Revolutia din decembrie ‘89.

Astfel, el a fost trimis sa indeplineasca misiuni in fosta Iugoslavie. Toate acestea pentru ca, in 1995, Ristea Priboi sa ajunga consilier personal al fostului presedinte al Camerei Deputatilor. In paralel, Ristea Priboi a continuat sa fie ofiter activ de informatii, cel putin pana in 1997, cand a fost oficial trecut in rezerva. Anul 2000 avea sa-i aduca fostului spion un loc de deputat in Parlamentul Romaniei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.