Biserica Armeana din Iasi, a carei piatra de temelie a fost pusa in anul 1395, a fost resfintita, duminica, dupa ce in ultimii doi ani a suferit importante lucrari de renovare, fondurile, in valoare de 2,7 milioane lei, fiind asigurate de Guvern, transmite corespondentul NewsIn.
La resfintire au participat aproximativ 300 de persoane, iar ceremonialul religios a fost oficiat de cea mai inalta fata bisericeasca a armenilor de pretutindeni, Sanctitatea Sa Patriarhul Karekin al II-lea.

Cu aceasta ocazie, Consiliul parohial al bisercii a anuntat ca va depune eforturi pentru ca lacasul de cult sa fie inclus in circuitul UNESCO, avand in vedere istoria bisericii, de peste 610 de ani. Elementele principale de atractie ale bisericii sunt cele 40 de pietre funerare din curte, ridicate intre secolele XV - XVIII cat si o Evanghelie scrisa in anul 1351, donata de negutatori armeni din Crimeea in anul 1451, cand hramul bisericii a devenit "Sfanta Maria".

Inainte de lucrarile demarate in decembrie 2006, ultimele reparatii capitale la lacasul de cult au fost efectuate in anul 1803. In opinia unor istorici, atestarea Bisericii Armene in anul 1395, printr-o inscriptie in piatra, contrazice atestarea orasului Iasi in anul 1408, anul acesta autoritatile iesene demarand un program care marcheaza 600 de ani de istorie a Iasului. Aceeasi istorici afirma ca ratiuni politice au determinat alegerea anului 1408 ca data de atestare a Iasului in detrimentul inscriptiei in piatra aflata in curtea Bisericii Armene.

Biserica Armeana mai are nevoie de circa 300.000 lei pentru realizarea picturilor din interiorul lacasului de cult. La resfintirea lacasului de cult au participat si candidati la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, in frunte cu ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.