Persoanele care sufera de o boala incurabila nu vor mai putea fi internate la sectiile de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI), potrivit unui proiect de ordin supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sanatatii.
"In anexa proiectului de ordin este specificat ca nu vor fi admise in sectiile de ATI pacientii care, dupa tratament, nu au o calitate a vietii corespunzatoare. Cu alte cuvinte, pacientii care sufera de boli incurabile ar trebui lasati sa moara. Ori medicii nu pot sa hotarasca cand moare sau cat traieste un pacient. Si trei zile in plus in viata unui om sunt importante", a comentat, pentru NewsIn, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae.

Astarastoae este de parere ca decizia Ministerului Sanatatii vine ca o solutie pentru a economisi bani in sistemul sanitar. "Textul din proiectul de ordin este lipsit de sens. Nu asa se economisesc banii, luandu-i pacientului dreptul la viata", a mai spus prof. dr. Astarastoae.

Ce parere aveti de solutia propusa de Ministerul Sanatatii? Comentati pe forum!

Potrivit proiectului de ordin, exista doua categorii de pacienti pentru care beneficiul ingrijirii in terapie intensiva nu este mai mare decat beneficiul ingrijirii in sectiile obisnuite ale spitalului. Aceste doua categorii sunt reprezentate de cele doua extreme ale riscului vital: pacientii cu risc mic de deces si pacientii cu risc foarte mare. Astfel, pacientii in stare terminala, sunt "prea bolnavi pentru a beneficia de ingrijirea in terapie intensiva", se mai specifica in proiectul de act normativ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.