Reactiile adverse la medicamente reprezinta a cincea cauza de deces in spital, dar agentiile europene si guvernele nationale au tinut secrete rapoartele companiilor farmaceutice privind efectele secundare.
Companiile farmaceutice trimit periodic autoritatilor nationale din domeniul sanatatii si Agentiei Europene pentru Medicamente, cu sediul la Londra, rapoarte privind efectele secundare ale medicamentelor, dar acestea au regim secret, desi contin informatii importante pentru utilizatori si pentru medici, semnala ieri EU Observer. Potrivit publicatiei citate, un astfel de raport indica faptul ca medici din mai multe tari europene suspecteaza ca un tratament medicamentos impotriva cosurilor are ca efect secundar cresterea tendintelor suicidare in randul adolescentilor sau ca un produs recomandat in dietele de slabit ar putea provoca atacuri cerebrale.


Invocand legislatia referitoare la dreptul de informare, o echipa de jurnalisti din Olanda, Danemarca si Belgia au cerut acces partial la aceste documente in care sexul, varsta si tara de origine a pacientilor sunt cenzurate pentru protejarea vietii personale. Cotidianul olandez Trouw, revista belgiana Knack si revista daneza Samvirke au publicat pe internet informatiile obtinute, dupa ce Comisia Europeana a decis sa amane publicarea unui nou pachet de reglementari pentru producatorii de medicamente.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.