Un copil primeste de la stat o alocatie lunara de 40 de lei, in timp ce pentru un maidanez autoritatile cheltuiesc intre 400 si 750 de lei. Locuitorii de la oras platesc lunar bani grei pentru strangerea cainilor vagabonzi. Primariile ii irosesc, fara ca problema sa fie rezolvata.

750 de lei pe luna. Atat platesc localnicii din Radauti pentru intretinerea unui caine comunitar intr-un adapost. Cel putin asa reiese din facturile eliberate de societatea „Servicii Comunale” pentru primaria din localitate.

Astfel, ingrijirea celor 80 de caini aflati la padoc este taxata cu 60.000 de lei lunar, ceea ce inseamna in medie 750 de lei pe cap de maidanez. Primarul Aurel Olarean spune ca s-a speriat de facturile primite si a refuzat sa le achite. „Pentru caini n-am bani. Sunt pensii de 500 de lei, si eu sa dau 150 de euro pentru un caine? Nu-mi permit luxul asta!”, a declarat Olarean.

Seful societatii spune ca va actiona Primaria in judecata pentru recuperarea restantelor, care se ridica la cateva sute de mii de lei. „Contractul a fost incheiat in noiembrie anul trecut, iar vechea administratie locala a mai platit cate ceva. Actuala conducere a Primariei nu a platit nimic. Singura cale de a recupera debitele restante este prin instanta”, a spus Nistor Tatar, directorul SC Servicii Comunale Radauti.

Peste 400 de lei de maidanez in Bucuresti

La Focsani, ca si la Bucuresti, costul unui caine comunitar cazat intr-un adapost este de peste 400 de lei pe luna. Potrivit declaratiilor Simonei Panaitescu, sefa Administratiei pentru Supravegherea Animalelor din Capitala (ASA), suma acopera hrana zilnica - 7,9 lei, utilitatile - 99 lei, sterilizarea - 66,18 lei, anestezia patrupedelor, plus alte materiale sanitare si medicamente.

“Anul trecut, lucrurile stateau altfel. Daca dupa zece zile cainii nu erau adoptati, ii eutanasiam. Asa aveam loc in adaposturi. Anul acesta, legea s-a schimbat, dar e mai rau. Adaposturile sunt pline, iar cainii adoptati de catre ONG-uri ajung iar in strada”, ne-a declarat Simona Panaitescu.

Panaitescu spune ca din luna iulie si pana acum organizatiile nonguvernamentale au adoptat 1.000 de maidanezi. “Unde sunt aceste patrupede? Cu totii ii vedem pe strazi. Sunt acei catei cu cercelusi in ureche. Noi ii ridicam de pe strazi, la sesizarea cetatenilor. ONG-urile ii adopta, dupa care nu se mai stie unde ajung”, a subliniat Simona Panaitescu, sefa ASA.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.