Cercetatorii americani au descoperit ca incetinirea activitatii creierului are loc din cauza pierderii stratului de mielina care protejeaza neuronii. Mielina este un invelis gras, care protejeaza fibrele nervoase, are rol izolator si permite reactii mai rapide ale corpului, in functie de "comenzile" date de creier. Acest invelis se deterioreaza dupa varsta de 39 de ani, deoarece corpul nu mai poate repara acest strat, iar ritmul semnalelor care trec de la neuroni la creier este incetinit, ceea ce inseamna ca si reactia corpului este intarziata.

Studiul a fost realizat pe 70 de pacienti cu varste intre 23 si 80 de ani. Cercetatorii au studiat cat de repede pot acestia sa bata cu varfurile degetelor in masa timp de zece secunde, deoarece cu cat numarul batailor este mai mare, cu atat mai dese sunt actiunile neuronilor in creier.

Studiul a aratat ca performanta neuronilor descreste odata cu varsta si ca pierderea stratului de mielina afecteaza si alte functii care cer conexiuni rapide, precum memoria.