Presedintele Traian Basescu a retrimis joi Parlamentului textul Legii de modificare a Codului Fiscal prin care s-a decis exceptarea de la plata accizelor a productiei de tuica si rachiuri de fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale, in limita a maximum 250 litri pe an.

Potrivit unui comunicat de presa remis, joi, NewsIn, Basescu a considerat ca Legea care modifica un articol al Codului Fiscal, in sensul exceptarii de la plata accizelor a productiei de tuica si rachiuri de fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale, in limita a maximum 250 litri pe an pentru fiecare gospodarie individuala, incalca o directiva a Uniunii Europene.

Seful statului citeaza Directiva CE nr. 92/83/CEE care stipuleaza o derogare obtinuta de Romania, prin negociere, pentru cel mult reducerea la 50% a nivelului accizelor si doar pentru o limita de 50 litri pe an pentru fiecare gospodarie individuala, pentru productia de tuica si rachiuri de fructe destinata consumului individual, reducere prevazuta in legislatia deja in vigoare.

Traian Basescu a argumentat ca presedintia, legislativul si autoritatea judecatoreasca au obligatia constitutionala de a supraveghea punerea in aplicare a prevederilor europene, iar legislatia propusa promulgarii "nu este conforma cu legislatia comunitara in domeniu si cu prevederile Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana".

Camera Deputatilor a decis, pe 30 septembrie, ca orice gospodarie individuala poate produce, pentru consum propriu, tuica sau rachiu de fructe, in cantitate de 250 de litri alcool pur, fara plata accizelor.

Propunerea legislativa, initiata de deputati PSD si PNL, a fost adoptata de Camera Deputatilor cu 200 de voturi pentru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.