Salariile profesorilor vor fi majorate cu 9%, de la 1 octombrie, datorita faptului ca au crescut valoarea produsului intern brut si productivitatea muncii, a anuntat astazi Ministerul Educatiei.

Potrivit ministerului, daca indicatorii macroeconomici nu ar fi crescut, majorarea ar fi fost de doar 6 procente, asa cum s-a intamplat la 1 aprilie 2008.

Majorarea de 9% este considerata de Ministerul Finantelor ca fiind conforma cu bugetul pe 2009, in conditiile in care, pe 2 octombrie, ministrul de resort, Varujan Vosganian, declara, in fata valului de solicitari pentru cresteri de 50% a salariilor, ca acestea ar atrage inflamarea deficitului bugetar pana la 7% din PIB in 2009, arata NewsIn.

Aceasta ar insemna, potrivit lui Vosganian, incalcarea de catre Romania, a prevederilor Tratatului de la Maastricht si chiar punerea in discutie a statului de membru al Uniunii Europene.

Curtea Constitututionala a decis, saptamana trecuta, ca legile privind marirea salariilor cu 50% pentru profesori si cresterea punctului de pensie pentru categoriile grele de munca sunt constitutionale.

Cele doua legi se afla pe masa presedintelui Traian Basescu, pentru promulgare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.