Majoritatea celor vaccinati, peste 330.000, se incadreaza in grupa de varsta peste 65 de ani, dupa care urmeaza persoanele cu varste intre 15 si 64 de ani (275.812 de persoane). Au mai fost vaccinati peste 30.000 de copii mai mici, toti mai mici de 14 ani.

In perioada 13 -19 octombrie 2008, s-au inregistrat 54.091 cazuri de infectii acute respiratorii superioare, din care 3,5 % cazuri au fost internate si 16.078 cazuri de pneumonii, din care 16,7 % cazuri au fost internate.

Potrivit datelor raportate de Autoritatile de Sanatate Publica din tara, nu au fost inregistrate decese prin pneumonie, infectii respiratorii superioare sau gripa.

Specialistii in sanatate publica sustin ca, pana in acest moment, nu a debutat circulatia de virusuri gripale pe teritoriul Romaniei, dar exista un numar crescut de cazuri de infectii respiratorii si pneumonii.

Medicii de familie au inceput, pe 15 octombrie, vaccinarea gratuita impotriva gripei a persoanelor cu risc major de imbolnavire, in cadrul unei campanii nationale pentru care au fost achizitionate 3, 1 milioane de doze de vaccin.

Au prioritate la vaccinare persoanele peste 65 ani, cele cu handicap, copiii, persoanele institutionalizate, bolnavii HIV-SIDA, diabeticii, bolnavii cardiovasculari, medicii si restul cadrelor sanitare, precum si personalul din casele de copii si batrani.

"Dozele achizitionate, pentru care s-au platit 33,72 milioane lei, acopera 81% din persoanele cu riscuri. Nu am achizitionat mai multe doze pentru ca nici anul trecut nu s-a prezentat toata lumea la vaccinare", a precizat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Un numar de 1,6 milioane de doze au fost achizitionate de la Institutul Cantacuzino, iar restul sunt din import.

Persoanele care nu se incadreaza in grupele considerate cu risc major de imbolnavire dar doresc sa se vaccineze, pot achizitiona vaccinul din farmacii, unde acesta costa 30 de lei doza.