Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a anuntat miercuri ca, potrivit prognozelor realizate, Romania ar putea sa nu mai fie afectata de inundatii catastrofale in intervalul noiembrie 2008 - aprilie 2009, deoarece nu sunt prevazute precipitatii de peste 80 de litri pe metru patrat.
"Intr-o suta de ani de date statistice, in toate lunile in care cantitatea medie de precipitatii a depasit 80 l/mp au fost inundatii", a declarat directorul general al ANM, Ion Sandu.

Totusi, acesta nu a exclus posibilitatea producerii unor inundatii localizate, in perioada mentionata, daca pe o perioada scurta precipitatiile cazute intr-o anumita zona sunt foarte mari.

"Nu avem prognozate cantitati enorme de precipitatii pana in aprilie 2009. Insa, daca intr-un interval scurt de timp va ploua sau va ninge foarte mult e posibil sa aiba loc unele iesiri din matca ale raurilor, dar nu vor fi inundatii catastrofale", a mai spus Sandu.

Potrivit acestuia, in noiembrie si decembrie 2008, in Romania vor fi precipitatii medii de 40-60 l/mp in majoritatea zonelor, cu exceptia vestului, unde se prognozeaza depasirea acestui nivel, insa cantitatea totala estimata nu va depasi 80 l/mp.

Pentru ianuarie si februarie, prognoza meteo indica o cantitate de precipitatii de sub 40 l/mp pe nivel national, in timp ce, in vest, precipitatiile vor fi mai numeroase, insa tot sub pragul de 80 l/mp.
In martie, sunt asteptate precipitatii intre 40 l/mp si 60 l/mp pe toata suprafata tarii, in timp ce in aprilie, cantitatile de precipitatii din vest ar putea urca spre 80 l/mp.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.