Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a publicat in Monitorul Oficial Ghidul privind adaptarea Romaniei la efectele schimbarilor climatice. Potrivit autoritatilor, in absenta unei strategii prin care Romania sa se adapteze la schimbarile climatice, productia economica si agricola ar avea de suferit, iar orasele vor fi afectate de fenomene meteorologice extreme. „Activitatiile de defrisare si de supraexploatare a pasunilor pot duce la exacerbarea schimbarilor climatice. Efectele schimbarilor fac ca anumite specii sa dispara, sa isi modifice comportamentul: sa hiberneze mai putin, sa isi schimbe fiziologia“, se specifica in ghid.
Potrivit ghidului, o alta amenintare o reprezinta cresterea numarului de specii exotice care ar putea chiar sa le ia locul unor specii autohtone.

Un exemplu concret este vidra romaneasca, al carei numar de exemplare a inceput sa scada, fiind inlocuita de vidra americana, potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi. Astfel, autoritatile propun infiintarea unui sistem de monitorizare a speciilor periclitate si care sunt pe cale de disparitie si sa creeze cate un habitat optim fiecarei specii amenintate.