Clientii bancilor pot ataca in justitie, cu sanse reale de reusita, celebra clauza contractuala care permitea bancilor sa majoreze oricand si oricum dobanda la creditele existente deja in sold. O demonstreaza o decizie a Judecatoriei Buzau potrivit careia clauza standard prin care banca „isi rezerva dreptul de a majora dobanda in functie de conditiile pietei” este abuziva, intrucat este prea vaga si nu prezinta clientului „un motiv intemeiat” pentru respectiva majorare.

Decizia este definitiva si irevocabila in contextul in care tribunalul a respins recursul bancii. Reclamatia care sta la baza acestei decizii potential istorice a fost facuta de catre profesorul de istorie Valeriu Nicolae din Buzau si Oficiul pentru Protectia Consumatorilor impotriva sucursalei Bancii Romanesti din localitate.

Pe langa faptul ca a desemnat ca abuziva clauza contractuala, instanta a obligat Banca Romaneasca la rezilierea contractului incheiat cu Nicolae si la plata cheltuielilor de judecata. De asemenea, reclamantul va achita integral creditul fara plata comisionului de rambursare anticipata. Peripetiile reclamantului sunt prezentate pe larg in sentinta civila emisa de instanta buzoiana. Argumentatia completului, precum si evolutia relatiei dintre Valeriu Nicolae si Banca Romaneasca sunt relevante pentru sistemul bancar autohton in general, in ciuda faptului ca este vorba despre o suma relativ mica: un credit de nevoi personale cu o valoare de aproximativ 2.300 de euro.