Un baiat de 6 ani mananca doar ce vede in reclame

A crescut, de la varsta de doi ani, cu televizorul in fata. Parintii si bunicii nu i-au acordat atentie. S-au limitat doar sa ii poarte de grija. Pentru copil, televizorul s-a transformat intr-un obiect matern. Acum, baiatul in varsta de sase ani, urmeaza, alaturi de familie, un program de terapie, pentru a redeveni, din nou, un pusti normal. "La doi ani stia pe de rost toate reclamele si manca numai ce vedea la televizor. Refuza alimentele care nu erau recomandate. Spre exemplu, manca numai o anumita marca de smantana. Intr-o zi, am cumparat alt tip de smantana si am pus-o in ambalajul respectiv.

Eu nu am simtit nici o diferenta de gust, dar copilul mi-a spus ca ce i-am dat nu e ce-i place", povesteste bunica. Baiatul retinea absolut tot ceea ce vedea, dar nu se putea discuta cu el. Cu toate acestea, la gradinita era preferatul educatoarei. Cand era certat, isi musca mainile pana isi provoca rani. in week-end, nici un membru al familiei, in afara de el, nu avea voie sa schimbe programul. Medicii care I-au consultat nu au ajuns la nici o concluzie. Unii spuneau ca este vorba de un copil psihotic, iar altii spuneau ca este autist. "Am avut de-a face cu un abandon psihologic. Nu se poate spune ca este vina parintilor sau a bunicilor. Acestora le era frica sa aiba grija de copil, se temeau. Mama a fost incapabila sa-si asume rolul matern si l-a lasat in grija bunicii", spune psihanalistul Vera Sandor, presedintele Fundatiei Generatia, organizatia care il trateaza pe copil.

Pana la urma, el a fost diagnosticat cu ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Deficitul de atentie este un "defect" neurologic, datorat structurii particulare si chimiei creierului si se manifesta prin incapacitatea de a se concentra pe o singura sarcina, hiperactivitate, temperament dificil sau abilitati sociale scazute. Dupa sase luni de terapie la Fundatia Generatia, copilul a inceput sa raspunda parintilor si psihoterapeutilor. Daca inainte atentia nu ii putea fi captata de nimeni, acum se poate discuta cu el. Cazul acestui copil a fost prezentat la cel de-al saselea Colocviu "Copilul - varstele si problemele lui", care a reunit specialisti in domeniu din Franta, Marea Britanie, Germania, Israel si Romania, la Institutul Goethe.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.