Majoritatea romanilor nu doresc sa lucreze cot la cot cu persoanele infectate cu HIV/ SIDA si nici nu ar accepta sa aiba prieteni apropiati din randul pacientilor cu aceasta boala, potrivit unui studiu efectuat de Gallup Organization Romania

Cu toate acestea, ei afiseaza o atitudine de acceptare fata de persoanele cu HIV/SIDA. Astfel, potrivit rezultatelor studiului, peste 60% dintre romani nu au nicio problema ca persoanele infectate cu HIV/SIDA sa foloseasca mijloacele de transport in comun si 43% considera ca nu ar trebui sa existe clase separate in care sa invete copii cu virusul HIV.

Acelasi studiu arata ca aproximativ 40% dintre romani sunt de acord ca persoanele cu HIV/SIDA sa isi declare boala, mai ales daca este vorba despre medici, parteneri de viata sau colegi de serviciu.

Studiul a fost efectuat in perioada iunie-iulie 2008, pe un esantion de 1.200 de persoane.

In Romania, din luna august 2008, se defasoara un program de integrare sociala a persoanelor cu HIV/SIDA, sub titlul „Promisiune pentru Viitor 2008”.

Programul, care se desfasoara sub sloganul "HIV nu se transmite prin: inteligenta, creativitate si talent!", reuneste 30 de tineri ce se vor perfectiona sub tutela unor mentori in pictura, fotografie, publicitate si presa scrisa.

Potrivit statisticilor Compartimentului pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA, in Romania, la sfirsitul lunii iunie 2008, erau inregistrati 7.719 pacienti infectati cu virusul HIV, dintre care ponderea cea mai mare o au cei cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani. Dintre totalul pacientilor infectati, 6.603 sunt in tratament antiretroviral.

"Romania a inregistrat progrese in tratarea pacientilor infectati cu HIV/SIDA, pentru ca au fost tratati pacientii, si nu boala. Astfel, rata de transmitere a virusului pe teritoriul Romaniei este mica si se mentine asa. De asemenea, Romania are cea mai mare rata de supravietuire din zona" a subliniat dr. Adrian Streinu Cercel.

Speranta de viata a bolnavilor infectati cu HIV/SIDA a crescut considerabil in ultimii 18 ani, de la doar sase luni la inceputul anilor 90, la cel putin 20 de ani in momentul de fata. Acest lucru se datoreaza tratamentelor existente, cu ajutorul carora medicii pot stapani mai bine boala inca de la inceputul ei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.