Pentru ca deciziile privind lucrarile agricole sa poata fi bazate pe prognoza meteo, Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) si Academia de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS) intentioneaza sa pregateasca o strategie cu prognoza agro-meteorologica pe sase luni, a declarat astazi directorul general al ANM.

"Prognoza meteorologica este foarte importanta pentru activitatea agricola. Trebuie sa fie cunoscuta evolutia vremii pentru a sti din timp care sunt perioadele propice pentru diverse lucrari agricole. De aceea, vom pregati o strategie cu prognoza agro-meteorologica pe termen scurt, pe care Ministerul Agriculturii si Guvernul sa-si poata baza deciziile", a precizat directorul ASAS, Cristian Hera.

Acesta a mai spus ca, in conditiile reducerii cantitatii de apa dulce folosite pentru agricultura, ar fi necesara si realizarea in domeniul agricol a unui sistem de irigatii performant, "astfel incat Romania sa devina din nou un producator important in Europa".

In prezent, Romania consuma in proportie de circa 80% alimente din import, a apreciat si Mihai Dumitru de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului din Bucuresti, care considera ca, in contextul actual in care "alimentele devin arme", Romania trebuie sa acorde un sprijin mai substantial productiei agricole.