Potrivit acestora, cresterile preturilor au la baza in mare parte scumpirea utilitatilor dar si criza economica internationala.

In ciuda majorarilor anuntate, agentiile de turism autohtone estimeaza o crestere a numarului de turisti pentru destinatiile interne in perioada sarbatorilor de 10%, fata de 2007.

In ceea ce priveste turismul extern, tour-operatorii prevad pentru aceeasi perioada a anului o crestere de minimum 20% fata de 2007, estimand totodata un numar de aproximativ 50.000 de turisti pentru destinatiile externe.

Potrivit ANAT, destinatiile preferate de romani in perioada sarbatorilor de iarna vor fi in continuare statiunile montane, in special cele de pe Valea Prahovei, urmate de statiunile balneo-climaterice si turismul rural, care a inceput sa fie vandut si prin agentiile de turism.

Privitor la turismul extern, agentiile spun ca cele mai solicitate destinatii pentru perioada sarbatorilor de iarna vor fi Austria, Bulgaria, Egipt, Franta, dar si destinatiile exotice precum Cuba.

Ca o noua tendinta, reprezentantii agentiilor de turism au observat ca, de Craciun, turistii romani se orienteaza catre pensiunile rurale, iar pentru Anul Nou, catre statiunile montane ce ofera cazare la hoteluri si vile.