Detinerea unui animal de companie, caine sau pisica, poate reduce semnificativ riscul de a te imbolnavi de cancer si nu numai, sustin cercetatori din toata lumea

Notiunea corelatiei dintre animalele de companie si sanatatea stapanilor este demonstrata inca o data de un studiu efectuat de psihologi si cercetatori din America. Teoria asocierii animalelor cu buna functionare a organismului uman este dezbatuta de mai bine de 20 de ani, potrivit specialistilor in relatiile dintre oameni si propriile animale de casa. Pulsul sanatatii nu este insa animat doar de plimbarea zilnica a cainelui avut in grija. Studiile indica numeroase forme prin care cainii, dar si pisicile, contribuie la mentinerea si imbunatatirea sanatatii mentale si fizice a proprietarilor.

Prezenta animalelor reduce riscul aparitiei bolilor de inima

Institul de Cercetare Medicala Baker, din Australia, a efectuat un studiu in randul a 6000 de persoane, descoperind faptul ca cei care detineau animale de companie au prezentat o mai mica hipertensiune arteriala dar si nivel scazut al colesterolului, implicit un risc mai mic de infarct. Un alt studiu, intreprins in cadrul Universitatii din Minnesota, a concluzionat ca proprietarii unei pisici sau caine sunt cu 40% mai putin predispusi unui atac de inima fatal, decat cei care nu au in grija un animal. Autorii studiului sunt de parere ca aceste persoane se confrunta mai putin cu stari de stres si sentimente de anxietate, prezentand astfel un risc scazut de a dezvolta boli cardiovasculare.

Rol major in imbunatatirea sistemului imunitar

Un studiu dezvoltat de cercetatorii de la Universitatea din Stanford si Universitatea din California releva faptul ca expunerea regulata la animale reduce riscul de dezvoltare a formelor de cancer limfatic si intaresc sistemul umanitar. „Puterea” animalelor de a produce acest lucru s-a regasit in special in randul copiilor, al carui sistem imunitar este mai stabil in cazul in care cresc in preajma unui animal de companie. Mai mult, cei care se nasc intr o locuinta in care deja exista un caine sau o pisica sunt mai putin predispusi de a se imbolnavi de astm. Expunerea moderata la alergenii pe care animalele ii poarta va intari sistemul umanitar al acestora. Eficacitatea medicala a animalelor a fost demonstrata si de un studiu efectuat in Japonia, care arata ca detinatorii de animale, cu varste de peste 65 de ani, au fost nevoiti sa se prezinte la medic mult mai rar decat cei care detin un animal de companie.

Cainii avertizeaza prezenta anumitor afectiuni

Cu siguranta ati auzit povestea unor persoane care au fost alarmate de catre propriile animale cu privire la anumite boli de care nu stiau. In general, atentionarile se concretizeaza atunci cand animalele miros incontinuu anumite parti ale corpului stapanilor, devenind agitati. De multe ori, analize medicale ulterioare au „dovedit” calitatea cainilor de a „mirosi” afectiunile proprietarilor. Pe baza acestui fapt, au fost intreprinse cercetari in urma carora s-a descoperit ca animalele, in special cainii, pot fi dresati sa detecteze urme de cancer in mostre de urina.

In anul 2006, un centru de cercetare a cancerului din Clifornia a publicat un studiu potrivit caruia caini de casa obisnuiti pot deprinde a descoperi cancerul de plamani sau la san in faze incipiente, din respirtia omului.

Animalele contribuie in mod semnificativ la cresterea increderii in sine si reduc sentimentele de depresie

Detinatorii de animale dezvolta o mai mare apreciere si incredere de sine, suferind mai putin de singuratate si depresie, spun psihologii de la Universitatea Belfast. Si din acest punct de vedere cainii sunt considerati a fi cei mai potriviti. Mai mult, sunt de un real folos pentru copii, fiind folositi ca forme de terapie, preponderent in cazuri de afectiuni psihice. Specialistii mai sustin faptul ca minorii care se confrunta cu probleme in familie, precum divortul intre parinti, sau cei care sunt respinsi la scoala si de grupul de prieteni, au mai putine sanse de a se izola, in cazul in care au in preajma un animal de companie. Acestia vor avea imboldul de a se destainui propriilor animale.

In America, functioneaza organizatii caritabile ce folosesc animale de companie ca terapie de peste 25 de ani. Sute de pisici si mii de caini sunt dresati pentru a vizita copii si adulti cu dizabilitati si nevoi specile in spitale, case de batrani centre si scoli, pentru multi dintre ei reprezentand chiar motive de a trai.

Nu in ultimul rand, rutina si firescul de avea un animal de companie ajuta oamenii sa traca peste evenimente traumatizante. "Traim intr-o societate in care nu ne place sa plangem de fata cu alti oameni, insa un numar mare de persoane pot si simt nevoia sa planga de fata cu animalele", au conchis specialistii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.