Educati de micul ecran, copiii ajung sa fie agitati, agresivi si chiar sa aiba, mai tarziu, probleme legate de dezvoltarea intelectuala. In lupta pentru o viata mai buna, primele victime colaterale sunt copiii, lasati de parinti in grija televizorului.

Ca sa-si castige painea de fiecare zi, oamenii se arunca de buna-voie in masinaria de facut bani, pe care ii obtin de multe ori in detrimentul vietii personale, stand peste program la serviciu. De multe ori, copilul a ramas ore intregi singur acasa, prins in mrejele televizorului. Un „capcaun“ gata sa-i vrajeasca si sa-i invaluie copilaria, dupa care sa i-o inghita.

Fenomenul ii ingrijoreaza pe specialistii din intreaga lume, care atrag atentia asupra consecintelor nefaste ale acestui obicei.

Violenta se invata

Desi nu exista studii care sa contureze un profil al copilului crescut in fata micului ecran, se poate vorbi despre o serie de trasaturi specifice ale micutilor care inca din primii ani de viata isi petrec foarte mult timp in fata televizorului.

“Petrecerea unui timp indelungat la televizor, dar si utilizarea excesiva a calculatorului sunt defavorabile dezvoltarii intelectuale. In conditiile in care un copil vizioneaza programe care prezinta scene violente, acesta invata sa se comporte in acest fel atat fizic, cat si verbal.

De asemenea, invata o modalitate agresiva de solutionare a problemelor. Petrecerea multor ore la televizor nu stimuleaza dezvoltarea relatiilor sociale. In aceste conditii, se poate instala anxietatea sociala. Copiii pot deveni mai tematori. Apoi, limbajul nu este stimulat. Apar probleme si in dezvoltarea inteligentei sociale.

De exemplu, copiii nu reusesc sa asocieze anumite cuvinte cu anumite stari emotionale pentru ca nu are cine sa le explice aceste lucruri”, a explicat pentru „Adevarul“ psihiatrul Laura Mateescu.

Lasati in grija televizorului

Probleme pot aparea si in cazul copiilor de pana intr-un an, daca acestia sunt uitati sau abandonati efectiv in fata televizorului. “Bebelusii si copiii de varsta mica pot dezvolta in aceste conditii o tulburare de deficit atentional si hiperactivitate. Ei sunt atrasi de culori si mai ales de reclame, unde imaginile se succed cu repeziciune”, a afirmat psihiatrul Claudia Alexa.

Unul dintre primele locuri in care pot fi observate problemele comportamentale ale copiilor generate de abuzul de televizor este gradinita.

Educatorii spun ca exista destul de multe cazuri de copii care sunt mai nelinistiti sau care copiaza comportamente agresive de la televizor. “Din cauza faptului ca parintii muncesc foarte mult, copiii sunt practic abandonati in fata televizorului. Exista copii cu varste de 5-6 ani care au chiar un comportament deviant. Din 35 de copii pe care ii avem la gradinita, circa cinci au un comportament mai agresiv. De la ora 18.30, cand micutii pleaca de la gradinita si pana seara, pe la 21.30 sau 22.00 cand parintii vin acasa, multi stau cu o matusa sau o ruda care ii lasa in fata televizorului, ca sa scape de ei”, a spus Ioana Sana, directoare la gradinita Ursuletul.

Tratament anti-vina cu efecte nocive

Exista cazuri in care parintii ajung sa se simta vinovati pentru ca petrec prea putin timp alaturi de copiii lor. Pentru a scapa de acest sentiment de vina, unii aplica o metoda contraindicata de educatori - ii rasfata peste masura si le permit sa faca orice isi doresc, iar astfel se formeaza un cerc vicios.
Pe acest teren propice, privitul la televizor isi cere drepturile. Aceasta situatie pare sa fie universal valabila. In Statele Unite, de pilda, copiii cu varste sub sase ani se uita in medie doua ore pe zi la televizor, iar cei intre 8 si 18 ani, petrec patru ore in fata micrului ecran si alte doua ore in fata calculatorului, potrivit unor date prezentate de Kaiser Family Foundation.

De asemenea, relateaza BBC, in Marea Britanie, firma de cercetare BMRB a estimat ca tinerii cu varste intre 11 si 15 ani petrec, in medie, 52 de ore pe saptamana in fata televizorului.

Lectii in direct: violenta si sex

Copiii cu varste prescolare urmaresc in special programe de desene animate. Problema este ca in multe dintre acestea, abunda scenele de violenta fizica si verbala. Loviturile, exploziile, accidentele, distrugerile s-au transformat in ingrediente prezente permanent in multe din filmele de desene animate. La fel si formele de violenta verbala. Un efect similar, determinat tot de consumul de programe TV, se inregistreaza si in randul celor de varsta scolara.

Conform unui studiu realizat de Metro Media Transilvania, in 2007, la comanda Consiliului National al Audiovizualului (CNA), 54% din copiii cu varste cuprinse intre 11 si 15 ani invata de la televizor lucruri despre violenta. Aproape jumatate din ei invata de la televizor despre sexualitate, 32% despre minciuna si numai 2% despre adevar.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.