Avocatul Poporului a anuntat Consiliul Superior al Magistraturii ca nu se impune sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate privind legea ANI, dupa ce Consiliul a sesizat institutia impotriva caracterului public al declaratiilor de avere.

"La data de 17 octombrie 2008, Avocatul Poporului a confirmat Consiliului Superior al Magistraturii primirea solicitarii de sesizare a Curtii Constitutionale vizand unele aspecte de neconstitutionalitate ale dispozitiilor Legii 144/2007 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, cu modificarile si completarile ulterioare, in ce priveste publicitatea declaratiilor de avere si de interese referitoare la mentionarea unor date cu caracter personal in acestea. Cu acelasi prilej, Avocatul Poporului a adus la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii ca nu se impune sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate, deoarece in opinia domniei sale nu este vorba de incalcarea unui text din Constitutia Romaniei, ci de o omisiune legislativa", se arata intr-un comunicat al CSM remis luni, agentiei NewsIn.

CSM a sesizat Avocatul Poporului impotriva caracterului public al declaratiilor de avere, potrivit documentului trimis institutiei pe 3 octombrie, dupa ce sustinuse ca nu este de acord cu publicitatea adreselor magistratilor din aceste declaratii.

CSM a transmis doua adrese catre Avocatul Poporului, prima legata de neconstitutionalitatea intregii Legi ANI, iar in a doua a criticat doar caracterul public al declaratiilor de avere.

Astfel, potrivit sesizarii din 3 octombrie semnate de Lidia Barbulescu, presedintele CSM, Consiliul a trimis Avocatului Poporului un nou document pentru a face precizari si a indrepta o "eroare" care a fost inclusa in prima sesizare. CSM tine sa precizeze ca, "desi obiectul dezbaterilor purtate in plen a vizat numai situtia publicitatii declaratiilor de avere si de interese, in cuprinsul adresei transmise dumneavoastra s-a facut referire din eroare si la alte dispozitii analizate in considerentele deciziei mentionate, respectiv la corespondenta acestora cu unele prevederi din Legea nr. 144/2007."

Lidia Barbulescu sustine, in concluzia precizarii din 3 octombrie transmise Avocatului Poporului, ca solicitarea CSM vizeaza sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate "numai in privinta dispozitiilor referitoare la publicitatea declaratiilor de avere si de interese din Legea nr.144/2007, cu modificarile si completarile ulterioare".

Intreg scandalul, in urma caruia CCR a criticat CSM ca provoaca o confuzie publica, iar presedintele Basescu a afirmat ca CSM incearca sa blocheze ANI, a pornit de la un comunicat transmis de Transparency International Romania pe 2 octombrie. TI-Romania a criticat, in acel comunicat, faptul ca CSM sesizeaza neconstitutionalitatea Legii 144 din 2007 privind functionarea ANI, facand referire la atitudinea discretionara a puterii judecatoresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.