"Conventia europeana asupra cetateniei, la care este parte Romania, recunoaste expres ca statele sunt libere sa accepte sau nu posibilitatea multiplei cetatenii recunoscandu-se astfel ca practica statelor difera in acest sens", a explicat Cosmin Boiangiu, purtatorul de cuvant al MAE, arata NewsIn.

In Europa sunt mai multe state care nu recunosc dubla cetatenie, asfel incat un roman aflat pe teritoriul uneia dintre aceste tari, este nevoit sa renunte la identitatea sa nativa, daca vrea sa obtina cetatenia tarii adoptive. Astfel, state ca Austria, Belgia, Cehia, Germania, Lituania, Letonia, Estonia, Danemarca, Norvegia, Polonia, Spania si Grecia si-au exercitat dreptul de a nu recunosate dubla sau multipla cetatenie.
In ceea ce priveste vecinii Romaniei, numai Ucraina nu recunoaste dubla cetatenie, in timp ce in Ungaria, Bulgaria, Serbia si R. Moldova aceasta este permisa.

Emigrantii aflati in Marea Britanie, Irlanda, Italia, Slovacia, Portugalia, Suedia, Olanda au insa posibilitatea de a obtine o cetatenie dubla si de asemnea, aceasta este recunoscuta si in state precum Elvetia, Turcia, SUA sau Canada.