Practica statelor de a nu recunoaste dubla sau multipla cetatenie este recunoscuta de Conventia europeana asupra cetateniei, astfel ca romanii din state precum Spania, Austria, Germania, Danermarca sau Ucraina trebuie sa renunte la cetatenia romana pentru a o dobandi pe cea a statului respectiv.

"Conventia europeana asupra cetateniei, la care este parte Romania, recunoaste expres ca statele sunt libere sa accepte sau nu posibilitatea multiplei cetatenii recunoscandu-se astfel ca practica statelor difera in acest sens", a explicat Cosmin Boiangiu, purtatorul de cuvant al MAE, arata NewsIn.

In Europa sunt mai multe state care nu recunosc dubla cetatenie, asfel incat un roman aflat pe teritoriul uneia dintre aceste tari, este nevoit sa renunte la identitatea sa nativa, daca vrea sa obtina cetatenia tarii adoptive. Astfel, state ca Austria, Belgia, Cehia, Germania, Lituania, Letonia, Estonia, Danemarca, Norvegia, Polonia, Spania si Grecia si-au exercitat dreptul de a nu recunosate dubla sau multipla cetatenie.
In ceea ce priveste vecinii Romaniei, numai Ucraina nu recunoaste dubla cetatenie, in timp ce in Ungaria, Bulgaria, Serbia si R. Moldova aceasta este permisa.

Emigrantii aflati in Marea Britanie, Irlanda, Italia, Slovacia, Portugalia, Suedia, Olanda au insa posibilitatea de a obtine o cetatenie dubla si de asemnea, aceasta este recunoscuta si in state precum Elvetia, Turcia, SUA sau Canada.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.