Prefectural Muncipiului Bucuresti a atacat in contencios administrativ 18 Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD) aprobate de Consiliul Local al Sectorului 3, dupa ce Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a stabilit ca acestea au fost emise cu incalcarea legii.

Pe 18 iulie 2007, Consiliul Local al sectorului 3 a emis 80 de PUD-uri, iar inspectoratul a constatat ca 18 dintre acestea au fost emise cu incalcarea Legii privind amenajarea teritoriului. Mai exact, aceste planuri urbanistice de detaliu modifica regimul de inaltime pentru cladirile din zonele pentru care au fost emise.

"Planurile ubanistice de detaliu nu pot modifica decat distanta cladirii construite fata de vecinatati, nu si regimul de inaltime al zonei. Spre exemplu, planul pentru strada Invingatori nr. 32 prevede posibilitatea construirii unor cladiri de opt etaje. Asta desi, in zona, regimul de inaltime este de parter plus un etaj, iar planul urbanistic general prevede un regim de inaltime de cel mult patru etaje", explica Nicusor Dan, reprezentat al organizatiei neguvernamentale Salvati Bucurestiul.

Planul urbanistic de detaliu privind strada Invingatori a fost reclamat la ISC de locuitorii din zona. La fel s-a intamplat si in celelalte situatii.

Procesul intentat de Prefectura Capitalei in cazul acestor planuri urbanistice se judeca la sectia a IX-a contencios administrativ a Tribunalului Municipiului Bucuresti.

Planul Urbanistic General (PUG) contine prevederi la scara intregului oras. PUG stabileste norme generale, pe baza carora se elaboreaza, la scara mai mica, planurile urbanistice zonale (PUZ) si, apoi, PUD.

PUZ stabileste norme mai detaliate decat PUG, pentru o anumita zona a orasului. El poate fi modificat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), atat in privinta regimului de inaltime, cat si a densitatii cladirii (suprafata ocupata de cladire in raport cu cea a parcelei pe care se construieste).

PUD stabileste norme la nivelul unei parcele sau ale unei strazi, mai exact parametrii in care se poate construi. PUD este documentul pe baza caruia se elibereaza certificatul de urbanism sau autorizatia de construire.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.