In medie, in fiecare luna, circa o mie de copii din Romania sunt abuzati, neglijati sau exploatati, atat in familie, cat si in centrele de plasament. In primele sase luni ale lui 2008, aproape 6.000 de copii au fost victimele abuzurilor, arata statisticile Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului.

3 august 2007. O minora de 13 ani din comuna Cut, judetul Alba, a fost descoperita de un angajat al primariei incuiata de parinti intr-o magazie. Fetita avea multiple leziuni, fracturi costale, plagi cutanate suprainfectate, muscaturi de rozatoare, arsuri vechi si recente, era suspecta de septicemie si anemie severa.

9 septembrie 2007. O familie din comuna vasluiana Vinderei a ramas fara toti cei patru copii dupa ce micutii au fost neglijati cu buna stiinta. Mama i-a dat sa bea uneia dintre fiice in varsta de doar patru ani o solutie pentru igiena animalelor. O alta fiica a aceleiasi familii, in varsta de 12 ani, fusese gasita cu cateva zile in urma zacand intr-un sant, in coma alcoolica. Copiii au fost internati intr-un centru de primire minori, iar parintii au fost decazuti din drepturi.

22 august 2008. Asistenta maternala Marcela Fagarasan din Bistrita, judetul Bistrita-Nasaud, a fost arestata, fiind acuzata de uciderea unui copil in varsta de patru ani pe care-l avea in ingrijire. Medicii legisti au constatat ca micutul a fost maltratat, fiind ars cu tigara, avand o ureche taiata si organele genitale sectionate.

Desi in Romania exista inca din 2005 o lege care interzice violenta asupra copiilor, multi parinti cred in continuare ca “bataia e rupta din rai” si ca o palma-doua, sau mai multe, n-au cum sa strice. Dimpotriva, formeaza caracterul.

"Eu te-am facut, eu te omor", comenteaza subiectul pe forum

Sunt si altii care considera ca au drept de viata si de moarte asupra copiilor lor: "Eu te-am facut, eu te omor". Sta dovada numarul impresionant de cazuri de abuzuri, neglijente si exploatare a copiilor petrecute in sanul familiei: 5.303 cazuri, din totalul de 5.815 inregistrate in tara, in primele sase luni ale lui 2008.

Neglijenta in peste 50% din cazuri

Situatia e cu adevarat ingrijoratoare daca tinem cont de faptul ca in 2007 s-au inregistrat aproximativ 10.000 de astfel de situatii pe durata intregului an, iar acum avem aproape 6.000 de cazuri, doar in primele sase luni.

Dintre acestea, cele mai multe - adica 66% - sunt cazuri de neglijenta: in familie, la asistentii maternali, in servicii rezidentiale, in unitati de invatamant si in alte institutii. Cazurile de violenta fizica, adica pedepsele corporale, reprezinta 14% din total, iar violenta psihologica (insulta, ignorare, respingere, amenintare, indiferenta emotionala) - 10,5% din cazuri. Ca si anul trecut, mai mult de jumatate din situatiile de abuz si neglijenta se inregistreaza in mediul rural.

Cei mai multi dintre copiii care au fost violentati intr-un fel sau altul (fizic, psihic, sexual etc.) in perioada ianuarie - iunie 2008 au varste cuprinse intre 10 si 13 ani (21,5%), dar nici copiii cu varste intre 1 si 2 ani, si nici cei mai mici de un an nu au scapat de mana “dragastoasa” a parintelui sau a asistentului maternal.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.