Biologii marini au descoperit la delfinii esuati pe litoralul romanesc substante chimice cu un inalt grad de toxicitate, care le afecteaza imunitatea si reproducerea, transmite NewsIn.
Potrivit directorului coordonator al Oceanic Club Constanta, biolog Razvan Popescu Mirceni, programul "Delfinii in criza!" derulat in ultimii ani a scos la iveala rezultate ingrijoratoare ale analizelor tesuturilor delfinilor esuati in perioada 2007-2008. "Cercetarile efectuate de expertii si partenerii Oceanic-Club asupra tesuturilor prelevate de la delfinii esuati in zona costiera romaneasca in ultimii doi ani releva prezenta in cantitati semnificative a unor elemente chimice si substante poluante cu grad ridicat de toxicitate”, precizeaza biologul.

In tesuturile mamiferelor au fost depistate pesticide organoclorurate, dar si substante bifenilpoliclorurate. “Metalele grele sunt prezente in toate organele interne ale tuturor exemplarelor analizate. Plumbul atinge pana la 1,77mg/ kg corp, in zona inotatoarelor laterale, cadmiul 0,342 mg/ kg corp cu maximum de acumulare tot in aceasta regiune a corpului, in timp ce zincul atinge 29,30 mg / kg in aparatul reproducator”, spune directorul coordonator al Oceanic Club.

Razvan Popescu Mirceni precizeaza ca toate aceste elemente chimice si substante poluante conduc la scaderea puternica a imunitatii indivizilor si perturba functiile de reproducere.

"Apreciem ca eforturile pentru stoparea declinului numeric al populatiilor de delfini din Marea Neagra sunt inca insuficiente. In primul rand este nevoie de acumularea a numeroase de date ce lipsesc pana in prezent asupra migratiei populatiilor, asupra zonelor predilecte de hranire si a celor de reproducere”, mai mentioneaza reprezentantul Oceanic Club.

Specialistii vor continua cercetarile pentru a evalua cat mai fidel starea actuala a populatiilor de delfini din bazinul de vest al Marii Negre. Ei au mai atras atentia, in mai multe randuri, ca cele mai multe esuari ale delfinilor sunt provocate si de pescuitul marin cu unelte fixe. Delfinii care ajung pe tarm nu au sanse de supravietuire din cauza ranilor pe care le sufera de la plasele pescaresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.