Savurezi un milkshake si centrul placerii din creierul tau primeste un semnal de buna dispozitie? - nu si daca esti supraponderal!
Suna un pic a contradictie fata de ceea ce ai fi gandit in mod normal. Cercetatorii ne demonstreaza insa contrariul printr-un studiu facut pe cateva zeci de tinere consumatoare de milkshake. Felul in care creierul raspunde la acest gen de stimuli, influenteaza decisiv greutatea corporala. Astfel daca in momentul in care mananci, creierul nu se simte multumit, vei avea tendinta sa mananci mai mult pentru a compensa.

Desi suntem in fata primului studiu de acest gen, cercetatorii au ajuns pana acolo, incat pot prezice persoanele care se vor ingrasa in urmatorul an: cei care detin o gena ce determina creierul sa obtina mai lent placere datorita gustului.

"Cu cat este mai slab raspunsul creierului la gustul de milkshake, cu atat esti mai predispus sa iei in greutate", afirma Dr. Eric Stice, principalul cercetator de la Oregon Reasearch Institute.

O dieta sanatoasa si exercitiile fizice sunt principalii factori care decid daca o persoana este supraponderala. Iar oamenii de stiinta cunosc de mult faptul ca genetica joaca un rol important in obezitate - si principalul vinovat pare a fi dopamina, o substanta de la nivelul sistemului nervoscare ne ajuta sa simtim placere. Diferitele tipuri de alimente pot sprijini temporar nivelurile de dopamina. Cercetari anterioare au demonstrat, prin scanarea creierului, ca pacientii obezi au mai putini receptorii ai dopaminei fata de oamenii slabi. S-a descoperit deasemenea si legatura directa intre o anume gena numita Taq1A1 si lipsa receptorilor dopaminergici.

Studiul s-a facut cu ajutorul voluntarilor, 43 de studente cu varste cuprinse intre 18 si 22 de ani, si 33 de adolescente inre 14 si 18 ani. De asemenea, indicele de masa corporala al subiectilor a variat de la foarte slab la obez. Li s-a dat atat milkshake cat si un lichid fara gust, dar cu textura asemanatoare.

Scanarea creierului a aratat ca o anumita regiune numita stratium dorsal - un centru al placerii bogat in dopamina - a devenit activa cand au gustat milkshakeul, dar nu si cand au incercat lichidul care doar stimula saliva.

Insa acea regiune a creierului s-a dovedit mult mai putin activa la persoanele cu kilograme in plus si la acele persoane care detin varianta genei A1. In consecinta, femeile care au acea gena sunt predispuse spre ingrasare in anul care urmeaza.

Dopamina nu are legatura numai cu placerea, joaca un rol important in conditionare -- nivelul dopaminei influenteaza dependenta de droguri -- si abilitatea de a-ti controla impulsurile.

Desi, majoritatea voluntarelor au gasit placut gustul milkshakeului, reactia creierului tine insa de subconstient.

Daca doctorii pot afla cine poarta gena cu risc, copiii in mod special pot fi indrumati fie spre "sporturi recreative fie spre alte lucruri care nu au legatura cu mancarea si care sa le ofere satisfactie, placere si dopamina... sa nu devina dependenti de mancare," declara Stice, un psiholog care a studiat indelung obezitatea.

"Nu va obisnuiti creierul cu ea", vorbeste el despre junk food. "Nu as cumpara bomboane ca desert in fiecare zi, cu cat mananci mai mult cu atat astepti sa mananci din nou."


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.