Scandalul de adoptie internationala care a facut valva anul trecut in preajma campaniei electorale prin imixtiunea Guvernului Nastase in actul de justitie s-a rezolvat acum, in mare secret, la Iasi. Orfanul Danut Trifan, supranumit "Nu ma vindeti, domnule Nastase", dupa replica pe care a dat-o unei televiziuni, a fost scos intr-o discretie totala din Romania si trimis unei familii de spanioli, care l-a castigat in instanta prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Desi era perfect legala adoptarea sa de catre familia de spanioli, Danut Trifan a fost cazat in mare secret la Hotelul "Unirea" din Iasi, noii parinti preferand aceasta metoda decat una normala printr-o vizita la fosta familie care l-a crescut dupa ce fusese abandonat in maternitate. Sotii Esteban Juan Alba si Maria de los Remedios Herrero Lopes l-au ales pe Danut dintr-un album foto si si-au exprimat dorinta de a-l adopta. Timp de doi ani, in plin moratoriu al Uniunii Europene cu privire la adoptiile din Romania, spaniolii s-au luptat sa obtina copilul. Initial, judecatorii ieseni au respins procesul de adoptie, dar a urmat o interventie directa a Executivului condus de Adrian Nastase si procesul a fost reintrodus pe rol.

Adoptatori de profesie?

Danut Trifan a fost luat de familia din Madarjac, dupa ce povestea unui copil abandonat de propria mama la cateva ore de la nastere i-a impresionat la extrem pe sotii Trifan. Baietelul, extrem de istet, s-a obisnuit cu familia la care a stat pana acum si a gasit dragoste. Numai ca o veste a cazut ca un trasnet peste familia fericita. O pereche de spanioli s-au oferit sa-l ia pe Danut in Spania. "N-au venit niciodata la el. De ce l-au ales tocmai pe el? Cum poti sa vrei un copil fara sa-l vezi? Daca azi mi-ar spune ca nu mai primesc bani pentru cresterea lui, l-as infia si l-as tine in continuare printre cei doi copii ai mei. Unde mananca doi, mai incape si al treilea", povesteste Maria Trifan.

Danut a mers pana acum cateva zile la gradinita si are o groaza de prieteni si jucarii. Adoptia micutului s-a facut cu girul si semnatura premierului Adrian Nastase, trimisa pe un act oficial la Judecatoria Iasi, desi exista moratoriul incheiat cu Uniunea Europeana prin care adoptiile internationale erau suspendate. Spaniolii s-au luptat, numai prin avocati, pentru adoptia copilului din vara anului 2003. Nu au vazut niciodata copilul.

Mai mult, in dosarul de adoptie, au specificat judecatorilor romani ca sunt la prima adoptie si ca sunt extrem de milosi. Numai ca magistratii ieseni au efectuat o ancheta proprie si i-au prins cu minciuna.Sotii Esteban Alba Juan si Lopez Herrero Maria de los Remedios, el inginer electronist, ea casnica, au mai adoptat un copil din Ucraina din 2002.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.