Fostul sef al Politiei, Gheorghe Popa, a declarat, vineri, ca i s-a transmis ca nu exista nicio posibilitate pentru anularea contractului de achizitii de masini, dupa discutiile avute cu avocati straini si comisiile abilitate din minister, precizand ca era obligat sa semneze acest contract.
"Chiar nu aveam cum sa suspend acest contract. Am consultat avocati din afara si comisiile abilitate din minister, insa mi s-a spus clar ca nu exista nicio posibilitate pentru anularea contractului", a spus Popa, care a precizat ca a avut o discutie cu ministrul Cristian David pe tema achizitiilor."Mi-a spus ca sunt anumite suspiciuni in legatura cu acest contract, dar stadiul era atat de avansat incat, daca eu nu semnam acest contract, suportam consecintele pe care le-am precizat. Eu am preluat acest contract dintr-un anumit stadiu", a afirmat Popa.

Intrebat daca acest contract poate fi suspendat, Popa a declarat ca au avut loc discutii cu firma Ager Leasing, firma castigatoare a licitatiei pentru 28 de loturi de masini din cele 31. "Dupa parerea mea nu exista nicio solutie pentru amanarea contractului. Las institutiile abilitate sa se pronunte", a afirmat el, precizand ca este nevoie de dotarea Politiei cu echipamente necesare si utile aderarii Romaniei la spatiul Schengen si la reducerea numarului de accidente.

Fostul sef al Politiei a mai spus ca a fost vizat caietul de sarcini si de catre Directia management logistic si de catre Directia generala de tehnologie si informatii din MIRA.

In legatura cu neregulile constatate la acest contract, Popa a afirmat ca acestea se refera la preturile unor produse. "Vreau sa stiti ca aceste preturi luate de pe internet si facute comparatii cu ce era in contractul de leasing nu reprezinta realitatea. Pentru ca in acest contract sunt unele produse care au preturi mai mici decat pe internet si altele cu preturi mai mari", a precizat Popa.

La inceputul conferintei de presa sutinuta dupa ce a fost demis din fruntea IGPR, Gheorghe Popa a declarat ca era obligat sa semneze contractul de achizitii de masini si a precizat ca nu au existat suspiciuni cu privire la preturile autospecialelor, dupa mai multe verificari."Eram obligat sa semnez contractele, altfel riscam sanctiuni de cel putin un miliard de lei, dar si daune, interese mari catre ofertanti daca nu semnam acest contract. Nu am semnat contractul pana cand nu am avut asigurata finantarea si vizele controlului preventiv propriu, controlului delegat al ministerului Finantelor si al Directiei Juridice", a spus Popa.

Acesta a subliniat ca nu au existat suspiciuni cu privire la preturile masinilor. "Am discutat aceste lucruri cu comisia si nu au existat suspiciuni cu privire la aceste preturi si la contract, motivatiile pe care mi le-au dat au fost corecte", a mai spus fostul sef al Politiei.

Popa a precizat ca ceea ce va face el, dupa demitere, depinde de ministrul David. "Sunt la dispozitia domnului ministru, care va decide care va fi noul meu loc de munca", a afirmat fostul sef al Politiei.
Premierul Tariceanu l-a demis joi seara pe Gheorghe Popa de la sefia IGPR, la cateva ore dupa ce ministrul Internelor a solicitat schimbarea acestuia din functie, ca urmare a contractului incheiat de IGPR cu firma Ager Leasing.

Ministrul Cristian David a cerut joi aprobarea premierului Calin Popescu Tariceanu pentru a-l demite de la sefia Inspectoratului General al Politiei Romane pe chestorul Gheorghe Popa si a anuntat ca l-a propus in loc pe comisarul sef Gheorghi Plai. Chestorul de politie Gheorghe Popa va fi pus la dispozitia MIRA, urmand a ocupa o functie conform gradului si pregatirii sale profesionale.

Decizia ministrului este legata de contractul pe care Inspectoratului General al Politiei Romane l-a incheiat cu societatea Ager Leasing pentru modernizarea parcului auto si vine dupa ce in ultimele zile l-a somat in mai multe randuri pe Gheorghe Popa sa suspende contractul sau sa-si dea demisia.

Chestorul Gheorghe Popa a fost numit la comanda IGPR in octombrie 2007, de Cristian David.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.