"In ce priveste recalcularea pensiilor pentru grupele I si II de munca, exista doua variante pe care putem sa le discutam in Guvern - or sa emitem o ordonanta de urgenta de anulare a legii adoptate de parlamentari, or sa introducem in bugetul pe anul viitor diferenta de 550 milioane euro care ar rezulta in urma adoptarii acestei legi", a spus ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Mariana Campeanu.
Problema care se pune este ca, odata cu intrarea in vigoare a acestei legi, s-ar crea din nou mari discriminari in randul pensionarilor, a explicat Campeanu.

Ministrul muncii a tinut sa precizeze ca pensiile celor care au lucrat in conditii grele de munca au crescut de la 1 octombrie cu peste 27%, cu 8% mai mult decat in cazul celorlalti pensionari.

Recalcularea pensiilor in varianta propusa de Parlament, ce are ca efect dublarea pensiilor celor care au iesit la pensie cu grupele I si II, ar bloca sistemul public de pensii, din cauza imposibilitatii de a procesa aproape 2 milioane de dosare, declara la inceputul lunii octombrie ministrul Muncii.

Potrivit unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, incepand cu 1 octombrie 2008, persoanele care au avut gradele I si II de munca si au iesit la pensie pana in 1990 vor beneficia de cresterea pensiilor. Intr-o a doua etapa, in februarie 2009, vor fi marite pensiile persoanelor care au iesit din campul muncii intre 1991 si 1996, inclusiv.

Urmatoarele doua etape de majorare a pensiilor pentru cei cu gradele I si II de munca vor avea loc in iunie si octombrie si vor cuprinde persoanele iesite la pensie intre 1997-2001, respectiv 2002-2008.
Ministrul Muncii declara anterior ca eforul bugetar necesar pentru cresterea pensiilor pentru grupele I si II de munca este de 250 milioane euro, in fiecare an, iar de aceasta masura vor beneficia 1,8 milioane de pensionari.

Citeste si:

Mariana Campeanu sustine ca, in cazul in care ar intra in vigoare legea adoptata de parlamentari, suma necesara pentru cresterea pensiilor pentru grupele I si II de munca ar fi de peste 750 milioane euro, de trei ori mai mult decat daca ar fi aplicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului, care isi va produce efectele de la 1 octombrie.

Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat in luna septembrie, cu 173 de voturi pentru, 35 impotriva si sapte abtineri, o initiativa legislativa a PD-L si PSD care prevede cresterea punctului de pensie a celor incadrati in grupele I si II de munca de la 1 ianuarie 2009.

Legea prevede o crestere cu 50% a punctului de pensie pentru cei incadrati in grupa I de munca si reducerea cu 50% a varstei de pensionare (la un an de munca se reduce varsta de pensionare cu 6 luni) si o crestere cu 25% a punctului de pensie pentru cei din grupa II de munca, precum si o reducere a varstei de pensionare cu 25% (la un an de munca se reduce varsta de pensionare cu 3 luni).

Potrivit legii adoptate de deputati, pensiile majorate ar trebui acordate de la 1 ianuarie 2009.
Guvernul a aprobat, pe 27 august, majorarea punctului de pensie in avans pentru toate categoriile de pensionari, de la 1 noiembrie 2008, precum si un al doilea proiect de ordonanta, potrivit caruia persoanele incadrate in grupele I si II de munca vor beneficia, din octombrie, de un numar suplimentar de puncte la calcularea pensiilor.

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca majorarea punctului de pensie pentru categoriile grele de munca este constitutionala.