"In ce priveste recalcularea pensiilor pentru grupele I si II de munca, exista doua variante pe care putem sa le discutam in Guvern - or sa emitem o ordonanta de urgenta de anulare a legii adoptate de parlamentari, or sa introducem in bugetul pe anul viitor diferenta de 550 milioane euro care ar rezulta in urma adoptarii acestei legi", a spus ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Mariana Campeanu.
Problema care se pune este ca, odata cu intrarea in vigoare a acestei legi, s-ar crea din nou mari discriminari in randul pensionarilor, a explicat Campeanu.

Ministrul muncii a tinut sa precizeze ca pensiile celor care au lucrat in conditii grele de munca au crescut de la 1 octombrie cu peste 27%, cu 8% mai mult decat in cazul celorlalti pensionari.

Recalcularea pensiilor in varianta propusa de Parlament, ce are ca efect dublarea pensiilor celor care au iesit la pensie cu grupele I si II, ar bloca sistemul public de pensii, din cauza imposibilitatii de a procesa aproape 2 milioane de dosare, declara la inceputul lunii octombrie ministrul Muncii.

Potrivit unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, incepand cu 1 octombrie 2008, persoanele care au avut gradele I si II de munca si au iesit la pensie pana in 1990 vor beneficia de cresterea pensiilor. Intr-o a doua etapa, in februarie 2009, vor fi marite pensiile persoanelor care au iesit din campul muncii intre 1991 si 1996, inclusiv.

Urmatoarele doua etape de majorare a pensiilor pentru cei cu gradele I si II de munca vor avea loc in iunie si octombrie si vor cuprinde persoanele iesite la pensie intre 1997-2001, respectiv 2002-2008.
Ministrul Muncii declara anterior ca eforul bugetar necesar pentru cresterea pensiilor pentru grupele I si II de munca este de 250 milioane euro, in fiecare an, iar de aceasta masura vor beneficia 1,8 milioane de pensionari.

Mariana Campeanu sustine ca, in cazul in care ar intra in vigoare legea adoptata de parlamentari, suma necesara pentru cresterea pensiilor pentru grupele I si II de munca ar fi de peste 750 milioane euro, de trei ori mai mult decat daca ar fi aplicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului, care isi va produce efectele de la 1 octombrie.

Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat in luna septembrie, cu 173 de voturi pentru, 35 impotriva si sapte abtineri, o initiativa legislativa a PD-L si PSD care prevede cresterea punctului de pensie a celor incadrati in grupele I si II de munca de la 1 ianuarie 2009.

Legea prevede o crestere cu 50% a punctului de pensie pentru cei incadrati in grupa I de munca si reducerea cu 50% a varstei de pensionare (la un an de munca se reduce varsta de pensionare cu 6 luni) si o crestere cu 25% a punctului de pensie pentru cei din grupa II de munca, precum si o reducere a varstei de pensionare cu 25% (la un an de munca se reduce varsta de pensionare cu 3 luni).

Potrivit legii adoptate de deputati, pensiile majorate ar trebui acordate de la 1 ianuarie 2009.
Guvernul a aprobat, pe 27 august, majorarea punctului de pensie in avans pentru toate categoriile de pensionari, de la 1 noiembrie 2008, precum si un al doilea proiect de ordonanta, potrivit caruia persoanele incadrate in grupele I si II de munca vor beneficia, din octombrie, de un numar suplimentar de puncte la calcularea pensiilor.

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca majorarea punctului de pensie pentru categoriile grele de munca este constitutionala.