Deputatii au aprobat miercuri ordonanta de urgenta a Guvernului potrivit careia pentru procurarea armelor cu aer comprimat sau cu proiectile de cauciuc este nevoie de autorizatie, iar pentru port si folosire de permis de arma.

Detinerea unor asemenea arme era permisa pana acum cu conditia ca posesorul sa faca o notificare la politie. Conform ordonantei aprobate, miercuri, de catre Camera Deputatilor, detinerea armelor cu aer comprimat sau a celor cu proiectile de cauciuc va fi permisa doar persoanelor care nu au in cazier infractiuni comise cu violenta, au trecut printr-o evaluare psihologica si nu au trecut in ultimii 5 ani prin situatii care sa fi determinat autoritatile sa revoce sau sa anuleze dreptul de port si folosire a armelor neletale. Pentru procurarea acestor arme va fi nevoie de autorizatie, iar pentru port si folosire va fi necesar un permis de arma.

In cazul detinerii armelor confectionate pentru a imprastia gaze nocive sau iritante este obligatorie lipsa antecedentelor penale in ceea ce priveste infractiunile comise cu violenta, precum si notificarea facuta la politie.

Guvernul a motivat oportunitatea Ordonantei privind regimul armelor si munitiilor prin faptul ca a crescut sensibil numarul cazurilor in care au fost utilizate arme neletale, 42 in 2007 fata de 30 in 2006. Concomitent a crescut numarul detinatorilor de asemenea tip de arma, 35.800 la milocul anului 2007, dintre care 14.000 numai in Bucuresti.

"Avand in vedere exacerbarea unor evenimente in care diversi posesori de arme neletale au facut uz de acestea fara o motivatie legitima sau de necesitatea protejarii propriei persoane ori a altora, dar care a pus in pericol viata sau integritatea persoanelor, se impune o revizuire a regimului juridic stabilit pentru anumite categorii de arme neletale", se spune in expunerea de motive a Guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.