Camera Deputatilor a votat, miercuri, un proiect legislativ prin care batranii vor primi consiliere juridica gratuita pentru contractele de instrainare a unor imobile, astfel incat sa nu fie posibila incheierea unor tranzactii defavorabile.
Proiectul vizeaza modificarea Legii privind asistenta sociala a persoanelor varstnice in sensul extinderii domeniilor in care consilierea juridica este gratuita pentru batrani. Astfel, consilierea juridica va fi asigurata, din oficiu sau la cerere, dupa caz, de catre autoritatea tutelara a consiliului local pe raza caruia domiciliaza persoana respectiva. Autoritatea tutelara este obligata sa incheie o ancheta sociala in termen de 10 zile de la depunerea sesizarii si, in functie de rezultatele acesteia, poate cere in instanta anularea contractului suspectat de malversatiuni.

"Actuala forma a legii prevede asistarea persoanelor varstnice doar in cazul contractelor de intretinere (...) Consideram ca se impune extinderea acordarii de asistenta juridica gratuita si in cazul altor acte de instrainare ale unor imobile, cu atat mai mult cu cat, daca in cazul contractului de intretinere se poate solicita rezilierea lui pe parcurs, in cazul unor contracte de vanzare-cumparare, donatii sau garantii pentru imprumuturi imobiliare care au obiect bunurile mobile sau imobile ale persoanei varstnice, posibilitatea rezilierii acestora este dificila si foarte scazuta", apreciaza initiatorii, parlamentari din toate partidele.

Ei sustin ca proiectul este necesar din cauza numarului mare de cazuri in care unii batrani au fost pacaliti datorita informarii insuficiente asupra clauzelor contractuale continute de actele pe care le-au semnat. "Am initiat aceasta propunere legislativa deoarece am primit multe sesizari de la pensionari de bunacredinta care au fost pacaliti care au fost pacaliti la incheierea unor contracte de vanzare-cumparare, donatii sau imprumuturi, din nestiinta sau naivitate, de catre rauvoitori sau profitori fara scrupule", se arata in expunerea de motive a legii.

Guvernul a fost de acord cu initiativa legislativa, iar Camera Deputatilor, decizionala, a adoptat legea cu 175 de voturi "pentru", unul impotriva si doua abtineri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.